В. Търново отбелязва 107-та годишнина от обявяването на Независимостта с палитра от културни прояви

10:45, 20 сеп 15 / Общество 25 230 Шрифт:
Topnovini
Велико Търново отбелязва Независимостта с палитра от културни събития. Старата столица отново ще се превърне в национален център на духовния живот. Днес от 10:00 – 13:30 ч. и от 16:00 – 19:00 ч. ще се проведе детския празник  „Весело е в парка“ в парк „Марно поле". Предвидено е магическо шоу с Мистър Нук. От 11:00 до 11:45 ч. куклен театър Весел представя „Принцесата и граховото зърно“.

В 12:00 ч. започва детска анимация с парти център „Роси“. В 15:30 ч. ще бъде открита изложбата Манта модел, експо 2015 във фоайето на РНБ "П. Р. Славейков". 

От 19:00 ч. ще се състои  концерт със средновековна музика на групите „Ирфан“ и „Кайнойеснослонце“ в Архитектурно-музеен резерват „Царевец“. В 20:30 ч. ще бъде прожектиран в Летния театър филма "Крадецът на праскови", част от фестивала „Велико Търново и киното – среща под звездите“.

На 21-ви септември тържествата започват от 11:00 ч. със спортни занимания, игри и атракции на хълма "Света гора". След това ще бъде открит обновения парк „Света гора“.  В 18:00 ч. ще се проведе  дефилир на участниците в Международен фестивал на военните оркестри по ул. „Васил Левски“, пред МДТ „Константин Кисимов“.

В 17:30 ч. се открива  изложбата „Свобода и национално съзнание” в Изложбените зали  „Рафаел Михайлов“. В 21:00 и 21:40 ч. ще бъде излъчен спектакъла „Величието на Асеневци“ – 3Д мапинг шоу в пространството около паметника на Асеневци.

В 22:00 ч. започва  концерта на джаз трио „Sound Underground” от Флорида, САЩ от програма „Арт лято“ на Община Велико Търново в клуб Мелон.

Празничният 22-ри септември започва в 7:30 ч. с  празнична света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и с участието на квартет „Ангелски гласове” в църквата „ Св.40 мъченици”.

В 9:00 ч. ще бъде извършен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

В 10:30 ч. ще се състои военен ритуал по издигане националното знаме на Република България и празничен благослов в  Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. В 11:30 ч. стартира празничното шествие и полагане на гирлянди на паметник „Майка България”.

В 12:30 ч. търновци и гостите на града ще се насладят на  шоу-спектакъл на участниците в Международния фестивал на военните  оркестри пред сградата на Български пощи. От 13:30 до 16:30 ч. ще се състои концерт на любителски формации от Велико Търново пред сградата на Община Велико Търново.

От 17:00 до  18:00 е концерта на фолклорна формация „Канарите“, отново пред сградата на Община Велико Търново. В 18:00 часа ще се извие  Голямото Търновско хоро от МДТ „Константин Кисимов“ до Паметника на обесените.

В 19:00 ч. ще бъдат   изпълнени строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ „Васил Левски” на площада „Цар Асен І” пред крепостта Царевец., след което започва Тържествена проверка. В 20:15 ч. ще бъде излъчен  Аудио-визуален спектакъл „ЦаревградТърнов - звук и светлина”. Празникът ще завърши с илюминации.

Организатори на мащабните чествания на 107-годишнината от прокламирането на Независимостта на България са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Регионалният исторически музей и Общинската агенция по туризъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама