Румен Петков: Възможно е през България да преминават канали за трафик на хора и наркотици

09:50, 20 сеп 15 / Общество 25 189 Шрифт:
Topnovini
България не трябва да бъде спокойна, че е транзитна зона, през която преминава мигрантския поток към Западна Европа, каза зам.-председателят на ПП АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков в сутрешния блок на Нова ТВ. Той уточни, че е възможно да има канали за трафик на хора, на наркотици и на други стоки и даде за пример, че тези хора разполагат със снимки, с телефони, дори с оръжие.

„Това не е толкова импровизиран поход на едни хора, които търсят своята свобода и нормални условия за живот”, каза още той.

По неговите думи страната ни няма готовността да поеме всички бежанци, които са се запътили към границите ни, защото няма потенциала да им осигури нормален начин на живот. Той допълни, че дори не е ясна дефиницията за „бежанец”.

Петков коментира разполагането на военни по границата, че „има нужда от намеса на армията” и това е общоевропейска практика. „Не бива да очакваме, че като се стовари всичко на Министерството на вътрешните работи с един твърде ограничен бюджет, би могло да се справи”, каза той и допълни, че проблемът трябва да бъде решаван от гледна точка на националната ни сигурност.

Според бившия вътрешен министър „трябва да търсим хуманното решение на въпроса”, но то не трябва да излиза извън рамките на гаранциите за сигурността на държавата. Петков каза още, че Европа се е оказала неподготвена и отговорностите на всяка страна-членка на Европейския съюз (ЕС) са разпределени „крайно непропорционално”. Той допълни, че ЕС се нуждае от единна правна уредба.

По темата с промените в Конституцията, Петков е категоричен,  че АБВ няма да подкрепи тези промени. Той сподели, че в началото са имали достатъчно последователна позиция и са се съгласили да дадат 3 гласа за внасянето им, като са казали ясно пред премиера Бойко Борисов какво няма да направят.

„За пореден път членовете на Висшия съдебен съвет ще се избират без гарантирано мнозинство”, каза зам.-председателят на АБВ й заяви, че не е редно да се демонстрира политическо надмощие над прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама