Интересни събития и днес на архитектурния фестивал в Пловдив

09:34, 20 сеп 15 / Общество 25 243 Шрифт:
Topnovini
Изключително интересен откъм събития ще е днешния ден от осмото издание на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK, който се провежда в Пловдив.

В неделя пловдивчани и гости на града ще имат възможност да се включат в обиколката на основната изложба „При-общена река“. Тя ще бъде водена  от  иракчаните от WAMI, холандката Франшие Хоймайер, Васил Кайков от Франция, Осман Коч с Цугцванг и WWF. Всеки от тях ще разкаже за своя принос към основната изложба, както и за мнението си по основния въпрос на фестивала: начини за приобщаването на Марица към живота на Пловдив. Начало 11:00 ч., Тютюнев склад, ул. Екзарх Йосиф 13.

В 17.00 ч. се открива изложбата „Полска архитектура“. Тя представя 20 новопостроени или реконструирани обекта, снимани от полски архитектурни фотографи. Проектирани от местни и чуждестранни архитекти, тези сгради са станали символи на модерността не само в местен, но и в международен план. За отбелязване е фактът, че концертната зала в Шчечин спечели най-престижната европейска архитектурна награда за 2015 “Мис ван дер Рое”. А световни звезди като Цумтор и MVRDV в момента проектират сгради именно в Полша. С подкрепата на Полския институт в София. Откриването ще бъде в офиса на  ЕДНО, ул. Христо Дюкмеджиев 10, 17.00 ч.

В 17.30 ч. ще бъде официалното откриване на изложбата на младия фотограф Яна Лозева – АДАТА. Изложбата представя снимки от Адата - най-големият остров на река Марица. Разположен е под един от големите мостове в Пловдив, в близост са Пловдивският панаир и квартал Столипиново. До острова има запазени шлюзове от времето, когато Марица е трябвало да стане плавателна река. С подкрепата на Галерия Ластици, Къде: Галерия Ластици, ул. Христо Дюкмеджиев 10.

В 18.00 ч. ще бъде откриването на Плажът в Мадрид - гостуваща изложба, която е заснета през лятото на 2011 и показва бреговете на река Мансанарес няколко месеца след създаването на 6-километров парк по протежение на реката. Събитието се осъществява с с подкрепата на Институт Сервантес в София и Посолството на Испания в България. Изложбата може да бъде видяна в Градска художествена галерия, ул. Княз Александър I 15

В 18.30 ч. е откриването на изложбата „АТЛАС НА СТАРИТЕ ГРАДОВЕ В ИРЛАНДИЯ“ - Изложбата показва исторически атласи на 24 града в Ирландия, които са част от големия европейски изследователски проект “Атлас на старите градове”. Атласите проследяват топографското развитие на подбрани малки и големи градове чрез серия от карти и описателни текстове.

В 19.00 ч. откриваме изложбата ДО ЕВРОПА И НАЗАД - изложбата представя различни дипломни проекти на български студенти по архитектура и урбанизъм, завършили извън страната. По-специалното в случая е, че техните дипломни проекти са за места в България. Куратор на изложбата е Мария Барбудова. Събитието ще се състои Кино Космос, ул. Гладстон 48.

Събитията продължават в 20.00 ч. вечерта с дискусия с Джоузеф Грима,  създател на италианския колектив Спейс Кавиар. Джоузеф бе артистичният директор на екипа, който спечели титлата Матера - Европейска столица на културата 2019. Той ще очаква всички на Плажът на Марица (Бул. Марица 104).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама