Затягат контрола върху качеството на въздуха в Русе, засега не са открити нови нарушения (обновена)

09:25, 20 сеп 15 / Общество 25 258 Шрифт:
Topnovini
Разработен е план за измервания на качеството на атмосферния въздух /КАВ/ на територията на Русе в кварталите „Възраждане”, „Здравец-Изток” и централна градска част и са набелязани допълнителни мерки по време на проведена в Министерството на околната среда и водите среща, съобщиха от РИОСВ.

Срещата се е състояла по инициатива на Министъра на околната среда и водите и е водена от зам.-министър Красимир Живков с участието на депутати от русенски избирателен район, председателя на Парламентарната комисия по транспорт и екология, директора на РИОСВ-Русе, директора на Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/ и специалисти от МОСВ и ИАОС.

На север от площадката на завода за алуминиеви части и детайли „Монтюпе“ ЕООД е била установена специфичната за производството на дружеството миризма. Въпреки констатирани несъответствия в работата на предприятието не може да се твърди, че само производствената дейност на „Монтюпе” ЕООД е причината за многобройните сигнали на 14 срещу 15 септември. 

От разговорите е станало ясно, че ако следващи замервания на атмосферния въздух отново докажат отклонение от нормите, ще се пристъпи съм принудителни административни мерки - спиране на инсталации или части от тях до привеждане в съответствие с комплексното разрешително.

Със съдействието на ИАОС е разработен  план за измервания на качеството на атмосферния въздух на територията на Русе. Допълнителни измервания бяха направени и с преносимия газ-анализатор на Регионална лаборатория при ИАОС, който ще премине на 24-часов режим на работа. Проверките в Източната промишлена зона продължават. Екип на инспекцията проверява за спазване на условията в Комплексното разрешително на „Лубрика” ООД. Инспектират се и всички малки промишлени обекти в Русе за установяване на източници на замърсяване на атмосферния въздух.

Допълнителните измервания на 27 показатели се извършват в ранните и късните часове на денонощието с преносим газ-анализатор на Регионална лаборатория при ИАОС. Взето е решение от 23 септември да се позиционира допълнителен стационарен пункт за измерване на КАВ в района на Източна промишлена зона на град Русе. Периодично ще бъдат публикувани резултатите от направените измервания.

По настояване на депутатите, е взето решение на интернет страницата на инспекцията да се публикуват доклади от собствените периодични измервания на източниците на емисии на предприятията, извършващи дейност на територията на Източна промишлена зона.

Междувременно в ранните часове на 19 септември на горещата телефонна линия са постъпили нови 15 сигнала за неприятни миризми от източните и централни части на град Русе.

При проверките е установено, че сигналите са достоверни. В предприятие от Източна промишлена зона на град Русе са извършени допълнителни измервания с мобилна станция за емисионен контрол. Като неоснователни са отчетени 5 постъпили сигнали на горещата линия за неприятни миризми на 18 септември срещу оператори от Източна промишлена зона и бившия Комбинат за тежко машиностроене. В периода на постъпване на сигналите, експерти на инспекцията са извършвали контролни проверки в тези райони и са обективизирали неоснователността на сигналите. Експертите на РИОСВ-Русе и Регионална лаборатория – Русе изразяват готовност по местоживеене да извършват обходи при постъпване на сигнали за неприятни миризми.

Резултатите от непрекъснатите 24-часови измервания с Мобилна автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух /КАВ/, разположена в района на Източна промишлена зона на град Русе, в периода 17-19 септември 2015 г. не са показали превишения на измерените 8 показатели съгласно нормите, заложени в наредбите за качество на атмосферния въздух.

Проверени са моментни периодични измервания, три пъти в денонощието, с портативен газанализатор, в кварталите „Възраждане” и „Здравец-Изток” на 27 показателя от групите – въглеводороди, хлорирани въглеводороди, неорганични газове и др. специфични органични съединения.

От РИОСВ отчитат, че газанализаторът измерва моментни стойности, които дават индикативна картина за вида на веществата в атмосферния въздух. Индикирано е наличието на метилмеркаптан, дихлорметан, диметиламин и метан.

Изпитано е съдържание на летливи органични съединения в атмосферния въздух.

Извършени са пробонабирания в четири пункта на град Русе. Пробите от първото пробонабиране в пункт АИС „Възраждане” от 17 септември 2015 г. са разработени по хроматографски метод. Резултатите от изпитванията са под границите на количествено определяне на метода за изследваните 15 показатели. Извършени са пробонабирания и на 18 и 19 септември 2015 г. Резултатите ще станат ясни през следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама