Инвестиции за над 36 млн. лв. е реализирала Община Горна Оряховица от началото на мандата

09:17, 20 сеп 15 / Общество 25 181 Шрифт:
Topnovini
Инвестиции за над 36 000 000 лв. е реализирала Община Горна Оряховица от началото на мандата, съобщи кметът инж. Добромир Добрев. От тях 26 млн. лв. са привлечени по различни Европейски програми и проекти. Проектите са в различни сфери на територията на цялата община.

Най-мащабния проект е „Изграждане на канализация и доизграждане на водопровод с. Първомайци”, който се финансира по ОП „Околна среда 2007 – 2013”. Стойността му е близо 13 млн. лв. На заключителната среща с медиите, на която бе отчетено извършеното през мандата, присъстваха и председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и заместник-кметовете Николай Георгиев, Йорданка Кушева и Деница Коева.

Инвестициите от началото на мандата, без финансирания от ЕС са се увеличили близо 3 пъти. Ако през 2011 г. те са били малко над 810 хил. лв. сега са над 2,2 млн. лв. Общо за мандата сумата на инвестициите е 9,6 млн. лв. - това са средствата от целевата субсидия за капиталови разходи, целеви трансфери от ПУДООС, от правителството, преходни остатъци, приватизация.

От началото на мандата са завишени също средствата за образование в частта за местни дейности-детски градини, Общински детски комплекс, столове. През 2011 г. те са били малко над 760 хил. лв. а през 2015 г. те вече са 1 070 000 лв.

Близо два пъти са се увеличили и средствата за социални услуги местни дейности-пенсионерски клубове, домашен социален патронаж, личен асистент. От 415 хил. в началото на мандата на близо 730 хил. лв. през 2015 г. Двукратно са нараснали и средствата в подкрепа на талантливи и даровити деца, организациите на хора с увреждания и финансиране на двойките с репродуктивни проблеми – от 20 хил. лв. през 2011 г. на близо 40 хил. в края на мандата.

Близо два пъти са увеличени и средствата за култура - от 250 хил. в началото на мандата на близо 450 хил. лв. през 2015 г. Средствата за подпомагане на спорт са завишени почти трикратно – от 440 хил. лв. в началото на мандата, на близо 1, 3 млн. лв. през 2015 г. Всички тези средства са от местни приходи, чиято събираемост от началото на мандата е значително подобрена. В дирекция „Местни данъци и такси” е въведен нов софтуерен продукт със значително по-високи контролни функции. Предприети бяха и мерки за принудително събиране на просрочените публични задължения.

За улеснение на данъкоплатците от 2013 г. в Дирекцията се използват 2 бр. ПОС устройства, а постъпилите плащания по тях са в размер на близо 80 хил. лв. През 2014 г. са отворени касови салони и в четирите големи кметства в общината - Долна Оряховица, Драганово, Първомайци и Поликраище.

За плащане на местните данъци и такси данъкоплатците могат да ползват и системите Easypay и ePay. От 2015 г. Местните данъци могат да се плащат и в Български пощи и банка ДСК. До сега постъпленията в дирекцията чрез външни посредници е близо 70 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама