През новата учебна година в община Разград ще има 20 маломерни паралелки

09:07, 20 сеп 15 25 279 Шрифт:
Topnovini
 През новата учебна година в община Разград ще бъдат разкрити 20 маломерни и четири слети паралелки заради недостиг на ученици, става ясно от докладната записка на зам.-кмета инж. Любомир Цонев. Паралелките с брой ученици под стандарта трябва да бъдат одобрени на предстоящото заседание на Общинския съвет.

За учебната 2015/2016 г. са постъпили мотивирани искания за разрешаване на изключения от минималния брой на учениците, но не по-малко от 10 в паралелка или слята паралелка от директорите на седем общински училища.

Две слети паралелки ще има в ОУ “Елин Пелин” в Стражец. Първата от тях ще бъде с 12 ученици от първи и трети клас, а втората – с 15 ученици от втори и четвърти клас. В учебното заведение учат общо 67 ученици.

В ОУ “Кирил и Методий” в село Киченица се предлага да има осем маломерни паралелки. Там между 10 и 13 ученика ще учат във всичките осем класа. Общият брой на децата в училището е 91.

Слети паралелки втори-четвърти с 15 ученици и шести-седми клас с 14 деца ще има в ОУ “Д-р Петър Берон” в село Осенец. Ще бъдат сформирани и две маломерни паралелки в V и в VІІI клас – с по 14 ученици. Броят на учениците, обучаващи се в школото е 66.

Под нормативния минимум – 12, ще са учениците от ІІI б клас в ОУ "Отец Паисий" в Разград, където се обучават общо 246 деца.  

Пет маломерни паралелки ще има и в ОУ „Отец Паисий” в село Дянково, с общ брой ученици в училището 112. Десет ще са момичетата и момчетата във втори клас,  четвъртокласниците ще са 13, в паралелката от шести клас ще учат 12 деца, седмокласниците ще са 11, а осмокласниците - 12.

Маломерни са предвидени да бъдат и две паралелки в Спортното училище в Разград – в осми и девети класове с по 14 ученици. Също две паралелки под минимума ще бъдат разкрити в ОУ „Георги С. Раковски” в село Раковски. 16 момичета и момчета ще продължат обучението си в седми клас, а осмокласниците ще са 10. 

Броят на паралелките в училищата и броят на учениците във всяка от тях се определят съгласно Наредба №7 на Министерството на образованието и науката. От I до IV клас минимумът на учениците в една паралелка е 16, а от V до XII клас – 18 ученици. Допускат се изключения от минималния брой на учениците, но не по-малко от 10 в паралелка, с разрешение на финансиращия орган, по мотивирано искане на директора на училището, към което се прилага становище на началника на съответния регионален инспекторат по образованието.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама