За привличане на млади учители работят в търговищка гимназия

08:57, 20 сеп 15 25 191 Шрифт:
Topnovini
Проект „Искам да стана учител“ за привличане, задържане и развитие на педагогическите кадри се реализира в най-голямата гимназия в област Търговище Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“. В началото на новата учебна година там постъпиха на работа двама млади педагози. Условия за развитие и израстване,  подкрепяща среда, признание за това, което правят – са само част от очакванията на Кристина Димитрова и Дафинка Стоянова – младши възпитатели в начален етап.

 За да започнат своята кариера на педагози в училището, те се явиха на конкурс по документи и на интервю пред комисия. Сега ще приложат на практика наученото в университета. Кристина Димитрова сподели: „Имахме голяма конкуренция, много учители кандидатстваха за тези места. Изключително съм щастлива, че ще работя в моето училище, защото аз съм възпитаник на ІІ СОУ. Готова съм да посрещна трудностите и предизвикателствата в професията, тъй като вярвам, че моите някогашни учители сега ще бъдат и мои приятели“.

За Дафинка Стоянова е много важна подкрепата, която получава от колегите си, с които непосредствено ще работи в екип. Тя разчита особено много и на родителите. Под ръководството на Наталия Симеонова – председател на Методическото обединение на възпитателите в начален етап – новите педагози се запознаха с част от задължителната документация и с учебниците и учебните помагала, включиха се в дейностите на Лятната академия за първокласници, подготвиха стаите за самоподготовка на учениците.

 В изпълнение на Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри 2014-2020 г. в училището работят по „Осъзнавайки проблема за непрекъснато нарастващата средна възраст на учителите и недостатъчното включване на млади хора в системата, цялата училищна общност подкрепя младите учители във ІІ СОУ и им пожелава На добър час!“, обявиха от гимназията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама