До дни започва строителството на Kръвния център в МБАЛ-Бургас

08:49, 20 сеп 15 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 10 дни трябва да започне строителството на Кръвния център към МБАЛ-Бургас. Той ще бъде най-модерният в страната. Това каза пред Topnovini.bg изпълнителният директор на бургаската болница д-р Георги Матев.

„Преди една седмица приключи изборът на фирма, която ще изгражда центъра. Все още обаче не искам да съобщя коя е тя. Има 10-дневен период на обжалване, който трябва да мине, за да стартира процедурата по строителството. И тогава, ако всичко е наред – започваме. Ние ще имаме може би най-добрия кръвен център в страната. Той ще бъде на три нива. Най-ниското ниво ще е пригодено за автомобили, паркове, диагностика и други“, уточни Матев.

Срокът за изграждането на Отделението по трансфузионна хематология е за шест месеца или до края на март 2016 година. Той ще се намира зад инфекциозно отделение, където преди години се е помещавала бившата „Бърза помощ“. Проектът е на стойност 893 хил. лева.

Друга голяма амбиция на МБАЛ-Бургас обаче, която трябваше да се реализира почти паралелно с проекта за Кръвния център, не може да бъде осъществен засега.

„Отделението по изгаряния вероятно няма да бъде реализирано в този му вид, в който ние желаехме, защото има национални и евростандарти, които на този етап не можем да изпълним. Това, което ще направим на този етап, е да разширим сектора по термична база, който в момента е базиран във втора хирургия“, каза д-р Георги Матев.

Още през месец май Министерството на здравеопазването отпусна 600 000 лева за ремонта на Кръвния център. Малко преди това пък здравното ведомство финансира нова апаратура за центъра на стойност 200 000 лв., която вече се използва успешно за десетки хиляди нуждаещи се в Област Бургас.

От 1969 г. Отделението по трансфузионна хематология се помещава в сградата на ДКЦ-І (бившата Първа поликлиника). Ремонт не е правен повече от половин век. Помещенията са тесни, недостатъчни както за персонала, така и за кръводарителите. За да ползват тоалетна, лекари и медицински сестри се качват от първия до четвъртия етаж. Няма и отделна стая, където кръводарителите да попълват документи и са принудени да го правят на крак в коридора. Липсва и място, където да починат след кръводарителската акция.  Множество предписания констатират непригодните условия за работа и престой в отделението, но досега не е имало възможност центъра да бъде преместен.

Първоначалната идея е, освен да бъде обновен, новият Кръвен център да може да преработва и кръвни продукти. В момента това се прави в центъра в Стара Загора, който се намира най-близко до Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама