Газовите проекти на Русия са политически, а не икономически, убеден е експерт

22:33, 19 сеп 15 / Икономика 25 280 Шрифт:
Topnovini
Всички газови проекти, по които Русия работи, в това число и „Южен“, и „Северен“ и „Турски“ поток, са преди всичко политически, а не икономически проекти. Това каза пред "Фокус" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му още в момента, когато се заговори за „Южен поток”, е имал становище, че той от икономическа гледна точка е безумен, но от геополитическа гледна – е абсолютно правилен.

„Обстоятелствата след това потвърдиха тази моя теза“, заяви той и допълни, че в процеса на вземане на решение на международно ниво съществува една пирамида, при която в момента, в който заговори геополитиката, политиката и икономиката стават безгласни букви.

„Руската енергийна дипломация не е това, което се вижда на повърхността“, уточни проф. Тасев.

Според него тя е високо професионална, многоходова и многостъпкова и това, което се вижда на повърхността от обикновения зрител или читател съвсем не е онова, което е в основата й.

„Всяка една стъпка, която се предприема от руската страна не трябва да се гледа в контекста на това, което се вижда на повърхността. Там нещата са изключително динамични и само за няколко месеца Русия направи няколко стъпки. Тя се опита да развие китайското направление, но геополитиката оказа силно влияние върху решенията й“, коментира проф. Тасев.

Той разясни, че ако „Северен поток 2” се очертава като много успешен за Русия, то в същото време Китай отказа да финансира проекта "Силата на Сибир-2", тъй като е в сериозна финансова криза.

„Това означава, че тя ще намали рязко консумацията на първични енергийни ресурси. Това от своя страна води до преразглеждане и не случайно Русия се обръща и то много категорично към европейския пазар“, посочи проф. Тасев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама