Коалиционната политика 2+2 не върви, заяви в Русе Меглена Кунева

19:21, 19 сеп 15 / Политика 25 252 Шрифт:
Topnovini
Коалиционната политика във формулата 2+2 не върви и не води до резултати, поне не в решителните моменти, каза в Русе днес вицепремиерът Меглена Кунева. Според нея, доказателство за това е бил антикорупционният й закон. Той получил пълна подкрепа от Реформаторския блок и ГЕРБ, внесен е с подписа на министър-председателя Бойко Борисов, получил е подкрепа и във всичките 4 парламентарни комисии, в които е разглеждан, но не минал през зала. Примината за това, каза тя, са Патриотичния фронт и АБВ, които са част от коалиционното споразумение, но не са гласували нормативния акт.

Кунева изрази опасение, че това може да се случи и с готвените коституционни промени във връзка с реформата на съдебната власт, които трябва да минат на първо четене в сряда. За това са събрани необходимите 180 подписа, но тя изрази съмнение, че не всички от хората, които са ги поставили, ще гласуват това, което засега са подкрепили.

На същото мнение беше и депутатът от движение България на гражданите и Реформаторския блок Димитър Делчев, който мотивира опасението си с факта, че 3 от тези 180 подписа сега се оттеглят.

Партньорите от формулата 2+2 са в т. нар. Съвет за развитие, председателстван от Румяна Бъчварова, зам.-председател на ГЕРБ и министър на вътрешните работи, поясни Мглена Кунева. Тя заяви, че Съветът е мястото, късето тези въпроси трябва да бъдат решавани, но ако няма желание от другите двама партньори означава, че те не стоят на думата си и коалиционната политика не е довела до резултати. Според нея е факт, че се връщат назад в преговорите за Конституцията и ще загубят много време със Закона срещу корупцията, който се „радвал“ на 220 души в парламента – безпрецедентен брой присъстващи в залата депутати при гласуване.

Тя заяви още, че думата си в коалиционната политика спазват само ГЕРБ и Реформаторския блок и изрази надежда, че някои парламентаристи ще преразгледат позицията си, защото това е национален приоритет.

Димитър Делчев пък заяви, че достигането на 180 гласа е въпрос на общо 5-6 човека. Той каза още, че от АБВ има 3 подписа под конституционните промени в този им вид, но въпреки това получават противоречиви сигнали, че тези трима души ще гласуват. За да се случи това, Делчев заяви, че ще проведе разговори с тях и се надява на положителен резултат.

Той каза още, че поставянето на подпис под готвените конституционни промени и негласуването им е знак на политическа незрялост. Според Меглена Кунева пък промените ще бъдат приети и с 160 гласа, но много по-бавно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама