Столична община ще прави Център за изкуство за 3 млн. лева

19:19, 19 сеп 15 / Общество 25 239 Шрифт:
Topnovini
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представи проект за изграждане на Център за съвременно изкуство. Той ще се помещава в бившата Топлоцентрала на НДК, която се намира в Южния парк.

Общината ще стопанисва обекта и ще инвестира средства по общинската програма "Европа", за да бъде изграден мултифункционален културен център, в който ще могат да участват независими творци.

Първият модел "Център за съвременни изпълнителни изкуства - централата" е с обща площ 1937 кв. м. Той предвижда да бъдат изградени голяма зала, камерна зала, малка зала, административна част, кафе-книжарница и библиотека. Прогнозната инвестиция за реконструкция е 2 312 412 лв., а прогнозната стойност на обзавеждане и оборудване - 700 000 лв.

Вторият предложен модел "Топлофикация - творчески център- лаборатория за съвременни приложни изкуства" е с обща площ 1 170 кв. м. и предвижда 7 пространства - 3 многофункционални зали, административна част, резидентски център, кафе/бар - библиотека. Прогнозната инвестиция за реконструкция на Топлоцентралата е 1 151 780 лв., а за оборудване и обзавеждане - 400 000 лв.

Третият модел "Център за съвременни изкуства, архитектура и дизайн - ТЕЦ" с обща стойност 2089 кв. м предвижда 2 многофункционални зали, галерия, административна част, резидентски център, работни студия, зала за репетиции, кафе/бар и библиотека, открити сцени. Прогнозната инвестиция за реконструкция е 2 912 806 лева, а за реконструкция и обзавеждане - 350 000 лв.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че на този етап третият предложен модел съвпада в най-голяма степен с визията на общината за обекта. Тя заяви, че идеята е да бъде направена инвестиция, която ще има възвръщаемост под една или друга форма, за да не се окаже безсмислена.

„Вече е разработена концепция за инвестиции в старото трамвайно депо, предвиждаме публично частно партньорство“, каза Фандъкова и допълни, че Центърът за изкуство трябва да бъде домът на софийските свободни артисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама