Росен Плевнелиев: Хората искат не сблъсък на автобусите, а сблъсък на идеите в НС

17:39, 19 сеп 15 / Общество 25 194 Шрифт:
Topnovini
Електронното гласуване, електронното правителство и електронните услуги са бъдещето и с тях може да се бори корупцията, каза президентът Росен Плевнелиев в ефира на ТВ Европа. Той допълни, че това може да се случи, „като отрежем възможността държавната администрация изобщо да иска нещо от гражданите в директна среща“ и трябва да го прави по мейла, с документи и електронно.

Относно орязването на въпросите за референдума, Плевнелиев каза, че това е решение на НС, при което „партийната дисциплина се наложи над личностите, над визията, над желанието да погледнат отвъд статуквото“. Той е категоричен, че няма да се откаже от референдума, защото „хората искат не сблъсък на автобусите, а сблъсък на идеите в НС“.

Въпросът с бежанската криза президентът смята, че не може да бъде решен, „когато подмятаме мигрантите между полузатворени граници и полуотворени железопътни гари“. Той каза още, че чрез интеграция народите в Европа ще постигнат ниво на съвместно съжителство, което да направи невъзможно започването на война.

Плевнелиев смята, че нито една от кризите, с които се сблъскваме днес, не може да бъде решена от нито една от държавите поотделно.

По въпроса с конфликта в Украйна президентът каза, че мирът може да се гарантира само с правила и отбеляза, че „ако световната сила не спазва правилата, то имаме много голям проблем“. Той даде пример с Русия, която никой не е предполагал, че през 2014 г. ще „напише и турпилира европейският правов ред, какъвто е бил създаден през Втората световна война“.

В тази връзка Плевнелиев припомни, че цената на руския газ от 15 г. е най-висока за България, което не е „по братски“. Той каза още, че за да се подобрят българо-руските отношения, трябва „да сме дистанцирани от емоциите и да търсим взаимното доверие и прагматично развитие“.

Президентът е категоричен, че сигурността на България е гарантирана като интегрирана част от Северноатлантическия алианс и Европейския съюз, за това гражданите не трябва да се притесняват, когато става въпрос за глобални проблеми.

На въпроса какви са отношенията ни с Македония, той каза, че България винаги е подавала ръка, но последните 6 години са обезпокояващи, защото македонското правителство води антикампания срещу нас. Затова страната ни иска договор за добросъседство, който ще спре този процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама