Бургазлии бранят с жива верига „зебрата” пред ТОХ-а

16:08, 19 сеп 15 / Общество 25 193 Шрифт:
Topnovini
Жители на Бургас организират протест с жива верига срещу премахването на пешеходната пътека на бул. „Стефан Стамболов“ пред Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” (популярна със старото си име ТОХ). В момента булевардът се разделя на две платна с бетонови блокчета и намерението е съществуващата там „зебра” да бъде заличена. Идеята е хората да не пресичат от там и да се избегнат нежелани инциденти.

Недоволстващите обаче са на друго мнение. Според тях пешеходната пътека пред ТОХ-а е там от доста време и многогодишното й ползване е създало навик особено сред учениците. Мястото й е удобно, точно срещу входа на училището. Затова и вероятно след нейното премахване там ще се пресича по още по-опасен начин.

Организаторите на протеста смятат, че махането на пътеката и разделянето по този начин на двете платна ще доведе до повишаване на средната скорост на автомобилите, придвижващи се от едното до другото кръстовище. Това от своя страна ще увеличи инцидентите между автомобили. Според статистиката най-много катастрофи между пътни превозни средства в населените места има там, където има най-малко създадени ограничения и препятствия за тях. Ще се повишат и нарушенията от страна на пешеходците, защото тази пътека вече се е обособила като основен техен маршрут.

Недоволстващите посочват, че да премахнеш „зебра” по основно пешеходно направление в населено място и да искаш хората да спрат да пресичат там е все едно да сложиш пешеходна пътека на магистралата и да искаш шофьорите да намалят. А предвижващите се пред ТОХ-а са предимно ученици, които няма как да бъдат глобени за неправилно пресичане заради това, че нямат навършени 18 години.

Както стана практика през последните години, и сега протестът се организира чрез социалните мрежи. Във фейсбук е създадена група „Да запазим пешеходната пътека пред ТОХ-а” с посочен домакин Йоана Начева. Чрез нея се призовава бургазлии да се включат и да направят жива верига в знак на протест на 24 септември (четвъртък) в 18,00 ч., като така покажат нежеланието си от премахването на съоръжението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама