Кабинетът може да отнеме концесиите на още три плажа

15:44, 19 сеп 15 / Общество 25 243 Шрифт:
Topnovini
Концесиите за три плажа да бъдат развалени заради нарушения ще предложи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на Министерския съвет, съобщи тя след проверка на състоянието на Аспаруховия мост във Варна, предаде репортер на Варна Topnovini.bg.

По думите й към момента са наложени над 400 000 лева глоби за нарушения на концесионери и наематели на плажове по Черноморието. Извършени са над 220 проверки на всички плажове и са установени редица нарушения.

"Една част от концесионерите и наемателите отстраниха несъответствията, други не. Тази година сме изключително безкомпромисни от гледна точка на това да се осигури и свободната площ, и медицинското оборудване", изтъкна министър Павлова. Тя добави още, че от 1 септември изискванията към концесионерите и наемателите на плажовете са облекчени по отношение на водната спасителна дейност и на медицинските пунктове.

Павлова заяви, че тече процедура и ще се започне подготовка на необходимите обосновки за тези плажове, на които са прекратени концесиите и в предишния мандат, както и на тези, които изтичат, за да се гарантира, че следващият сезон ще се увеличи броят на стопанисваните и охраняваните места. 

"Освен екологичния елемент, който вкарваме за някой от плажовете, друг елемент в процедурите ще бъде предимство да имат тези, които предлагат нулеви или минимални цени за таксите за чадър и шезлонг. Те ще могат да компенсират това спрямо търговските обекти и заведенията там", каза Павлова. Според нея Министерството на туризма би трябвало да поеме плажовете от следващия сезон, но за момента администрацията няма тази готовност по отношение на законодателната инициатива.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама