Законът „Антикорупция” е за високите етажи на властта, а не за съседите

15:21, 19 сеп 15 / Общество 25 183 Шрифт:
Topnovini
Законът „Антикорупция” не е за всички. Това е закон за борба с корупцията по високите етажи, не е за съседите, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева, която участва в Добрич във форум, посветен на антикорупционните политики. В него участва и Димитър Делчев, народен представител от Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента.

По думите й, законът е една брънка във веригата, но много силна. „Този закон няма да направи цялото чудо. Той може да направи така, че тези, които са нависоко във властта, да се страхуват. Хората, които работят честно, нямат основание да се притесняват, че ще има лов на вещици”, посочи Кунева.

Тя обясни, че проектозаконът касае 10 хиляди души, но те са много важни – те коват законите, прилагат ги. За тях има доказан специфичен риск от корупция. За първи път са включени ректори на университети, директори на болници, както и главните архитекти на общините, както и на големи публични компании, включително и на НЕК. В декларациите вече ще се посочват екскурзиите, които са над определена стойност, обучението на децата, когато е в частни учебни заведения, както и фактическото съжителство.

Тя предлага дейността по този закон да се осъществява не от комисия, а от бюро с директор. „Не трябва ад има никаква политическа намеса в работата на този орган. Никой политик не трябва да знае кой е разследван. Членовете му трябва поне една година назад да не са били членове на политическа партия”, посочи Кунева. И добави, че в другите страни членове на такива органи са съдии, прокурори, IT специалисти, разследващи журналисти, топ полицаи.

По повод опасенията, че законът ще дава възможност да се извършва разследване и по анонимни сигнали, Меглена Кунева посочи, че ОЛАФ работи основно по неподписани сигнали. Почти всички подобри органи работят с такива, стига те да са придружени с доказателства.

Санкциите, освен глоба, са също отстраняване от длъжност, както и сезиране на прокуратурата. „Държавата е на много голям кръстопът. Или ще намерим  да я оправим или ще се отчаем.  А, отчаянието е болест. Корупцията също е болест”, заяви вицепремиерът.

„Направила съм фундамента, за да може прокуратурата да си върши по-добре работата и повече хора да отидат в затвора”, каза още тя. Според нея, за директор на бюрото ще трябва да се избере независим, смел човек, като от тефтерчето на Левски.

От днес Движение България на гражданите започва подписка в Добрич за събиране на 4000 подписа в подкрепа на антикорупционния закон в рамкине на националната кампания "Народът срещу корупцията". На последния Национален съвет ДБГ взе решение, че ще събира 110 000 подписа – по 1000 на всеки депутат, гласувал против антикорупционния закон.  Амбицията е в Добрич да се съберат 4 000 подписа, защото четирима депутати от Добрич не са подкрепили закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама