Борисов в Созопол: Наказателните процедури към България приключват

15:15, 19 сеп 15 / Общество 25 137 Шрифт:
Topnovini
Наказателните процедури към България от страна на Евросъюза приключват. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на пречиствателната станция в Созопол. По думите му, с отварянето на това съоръжение и със завода за отпадъци, който се откри преди дни в София, Брюксел е възстановил доверието си към нашата страна. А до края на годината ще има готови поне още 5-6 такива станции.

„Само в последните няколко години не минава седмица да не откриваме пречиствателни станции, и то за по 75, 90, 100 милиона лв. Да ви припомня само Бургаската област – Приморско, Аксаково, летището в Бургас преди два-три месеца го пуснахме, днес Созопол и селищата около него, в края на октомври за 95 млн. лв. пускаме на Несебър пречиствателната станция”, каза Борисов.

Премиерът попита реторично защо 30 години не са ги направили тези пречиствателни станции. И защо са чакали сегашното правителство да дойде, за да ги направи. И затова благодари и на Патриотичния фронт, и на Реформаторския блок, и на АБВ, че ги подкрепят.

Борисов допълни, че полагат огромни усилия и догодина нашето Черноморие ще бъде абсолютно конкурентоспособно на другите курорти по света. „Съжалявам, че и тази година имаше тук-таме разливи, но не мога с боичка да ги нарисувам. Виждате какви огромни съоръжения, какви тръби, километри тръби, които идват от ниска денивелация и се качват нависоко, с огромни помпи и след това се връщат обратно бистри в морето”, коментира премиерът.   

От своя страна екоминистърът Ивелина Василева коментира по отношение на пречиствателното съоръжение в Лозенец, къде това лято морето беше замърсено, че то е остаряло и се нуждае от рехабилитация и разширение.

"Проблемът, който възникна там беше свързан с експолатацията, защото беше допуснато изпускането на непречистени отпадъчни води през аварийния изпускател. Надяваме се да се подобри работата там", каза министърът. Василева информира, че при разговори с Общината те са изразили в готовност да се подготви проект по ОП заедно с ВиК дружеството. Те ще кандидатстват и да получат финансиране за рехабилитация и разширение на пречиствателното съоръжение.

Новооткритата пречиствателна станция на Созопол е част от първия етап от интегрирания проект за водния цикъл на града, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. В рамките на най-големия проект, реализиран в историята на Созопол са положени и 41 км инженерна инфраструктура – 33, 68 км канализационна и 7,15 км водопроводна мрежа.

Общата стойност на инвестицията е над 72,8 млн.лв.

Главната цел на този проект е изграждане на устойчива система за водите и отпадъчните води в гр. Созопол и гр. Черноморец чрез повишаване на качеството на съществуващите услуги и намаляване на отрицателното въздействие на заустваните отпадъчни води в унисон с практиките и политиките на ЕС.

В рамките на проекта "Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - I етап" е извършено строителство на КПС “Хармани”, КПС “Пристанище”, Колектор “Крайбрежен”, Колектор “Провлака”, Напорни тръбопроводи, Проектиране и изграждане на ПСОВ “Созопол”, Дълбокоморско заустване, ВиК на кв. “Мисаря” и кв. “Провлака”, три броя КПС и колектори за гр. Черноморец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама