Глоби за над 400 000 лв. отнесоха концесионери на плажове

14:56, 19 сеп 15 / Общество 25 235 Шрифт:
Topnovini
Със сигурност ще предложа на Министерски съвет концесиите за три плажа да бъдат развалени заради нарушения. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след инспекцията на състоянието на Аспарухов мост във Варна. 

По думите й към момента са наложени над 400 000 лева глоби за нарушения на концесионери и наематели на плажове по Черноморието. Извършени са над 220 проверки на всички ивици. При тях са установени редица нарушения.

"Една част от концесионерите и наемателите отстраниха несъответствията, други не. Тази година сме изключително безкомпромисни от гледна точка на това да се осигури и свободната площ и медицинското оборудване", посочи министър Павлова. Тя добави още, че от 1 септември изискванията към концесионерите и наемателите на плажовете са облекчени по отношение на водната спасителна дейност и на медицинските пунктове.

Павлова заяви, че тече процедура и ще се започне подготовка на необходимите обосновки за тези плажове, на които са прекратени концесиите и в предишния мандат, както и на тези, които изтичат, за да се гарантира, че следващият сезон ще се увеличи броят на стопанисваните и охранявани плажове. 

"Освен екологичния елемент, който вкарваме за някои от плажовете, друг елемент в процедурите ще бъде предимство да имат тези, които предлагат нулеви или минимални цени за таксите за чадър и шезлонг. Те ще могат да компенсират това спрямо търговските обекти и заведенията на плажа", допълни Павлова.

Тя каза още, че Министерството на туризма би трябвало да поеме плажовете от следващия сезон, но за момента администрацията няма тази готовност по отношение на законодателната инициатива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама