Воеводи с велосипеди почетоха подвига на Червеноводската чета

14:47, 19 сеп 15 / Общество 25 202 Шрифт:
Topnovini
На 21 септември 1875 година 17 души излизат с оръжие в ръка да се борят за свободата в русенското село Червена вода.

140 години по-късно десетки русенци се включиха в традиционните чествания на подвига на четниците на войводата Върбан Йорданов, организирани от ВМРО.

Във вчерашния 18 септември кандидатът за кмет на Община Русе и народен представител от Патриотичен фронт Искрен Веселинов заедно с Байчо Георгиев - кандидат за кмет на Община Две могили на ВМРО-БНД, подкрепен от Реформаторски блок, се включиха в автопохода, организиран от ВМРО-Русе до село Широково.

Веселинов припомни, че сама по себе си четата е една от героичните страници в българската национално-освободителна история. В похода участие взе и водачът на листата на коалицията, подкрепяща Веселинов, Галин Григоров.

От Русе до Широково с велосипеди специално за случая се включиха и членове и симпатизанти на ВМРО, като повече от 10 души изминаха немалкото разстояние от близо 50 километра, за да сведат глави пред паметника на водача на Червеноводската чета.

На днешния 19 септември пък от Пантеона на Възрожденците потеглиха десетки велосипеди в традиционния велопоход, организиран от воеводите от крайдунавския град. Шествието бе до площада пред читалището в Червена вода, където бяха поднесени венци на паметника на Тома Кърджиев. За да се потопят присъстващите максимално в атмосферата отпреди 140 години, в двора на местния храм "Свети Архангел Михаил" не липсваха и воеводи, пременени в дрехи и препасли снаряжение от тази епоха. Те не пропуснаха

За всички присъстващи бе раздаден и курбан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама