Меглена Кунева: Важно е България да влезе в Шенген, макар и само по въздух

14:36, 19 сеп 15 / Общество 25 218 Шрифт:
Topnovini
Важно е България да влезе в Шенген, макар и само по въздух, заяви пред журналисти в Добрич вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

„За мен влизането на България в Шенген беше по-скоро решение, отколкото проблем. Много съм разочарована от това, че в момента няма смелост да бъдат приети България и Румъния, макар и само по въздух. Това би дало допълнителна сила на Шенген”, каза М. Кунева. И заяви, че България няма да приеме идеите да бъдем използвани като буферна зона и тук да се правят регистрационни центрове. „Вътре в една шенгенска територия този въпрос не би се поставял. Затова е важно България да влезе в Шенген, макар и само по въздух”, каза още Кунева.

По думите й, въпросът за квоти за бежанците, е една от възможностите, които трябва да се обсъдят, защото дават отговор на нашите евентуални страхове. България е изразила мнение, че е за задължителните квоти, припомни вицепремиерът. Тя посочи, че искаме да ни бъде признато, че сме страна на първа линия и имаме много по-малки възможности за интеграция, заради брутния вътрешен продукт, заради спецификата на икономиката си.

Според Кунева, всеки, който е на българска европейска територия, трябва да е абсолютно наясно, че спазва правилата, както всеки български гражданин. Другият важен въпрос е списъкът на сигурните страни. „Ако бежанците идват от страни, където не се води война, не можем да ги приемаме, те ще се връщат в страната си. В момента не можем да отворим границите на Европа за икономически емигранти, защото не можем да понесем като социална тежест всичко”, посочи Меглена Кунева.

Според нея, няма заплаха българите, които са емигранти в страни от Европейския  съюз, да бъдат върнати заради бежанците. „Това означава да се нарушат правилата за европейските граждани. Ние сме европейски граждани и аз ще отстоявам ежесекундно този факт. Бих искала българското правителство да има много ясна линия на поведение – че Шенген и влизането на България в Шенген е част от решението на въпроса. И това трябва да се обяснява докато успеем да пробием всички съмнения”, заяви Кунева.

Ако АБВ откаже да подпише за конституционните промени, то тогава ще минем на варианта на по-бавната процедура, каза още Меглена Кунева. „Ние все още имаме възможност за 160 гласа, но това е много лош белег за това,  че коалиционната политика на практика не издържа, че коалиционната политика е сигурна в отношението РБ-ГЕРБ, но не коалиционна политика, в която участват всички декларирали поддръжка на правителството и участващи в Съвета за развитие по формулата 2+2. Аз го изпитах със Закона за антикорупцията, когато единствената подкрепа, която този закон събра бе от РБ и ГЕРБ. Това не е правилно, това означава, че ние не успяваме с коалиционната формула 2+2”, заяви още лидерът на ДБГ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама