Център за работа с жертви на сексуално посегателство ще заработи в Бургас

14:27, 19 сеп 15 / Общество 25 318 Шрифт:
Topnovini
Център за работа с жертви, станали обект на сексуално насилие, ще заработи в Бургас. Това стана ясно днес на провелия се форум в Морското казино във връзка със стартирането на Националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието”, която ще се проведе в рамките на една година. Идеята за изграждането на Центъра е на бургаската полиция, Общината и Асоциация „Деметра”.

„Центърът ще може да осигурява всичко необходимо за сигурността, анонимността и защитата на жертвите на сексуално посегателство. Надяваме се да заработи още наесен. Предвидено е първоначално в него да работят двама специалисти. Ще бъде открита и 24-часова гореща телефонна линия, като ще се назначи и преводач, в случай че жертвата е чуждоговоряща”, разясни представителката на Областната дирекция на МВР в Бургас Мария Анастасова.

Същевременно Анастасова изнесе статистика със случаите на домашно насилие и сексуални престъпления на територията на Бургаска област.

От началото на 2015 г. до края на месец август е осъществен контрол върху изпълнението на 83 заповеди за защита. 75 от общия брой жертви са жени.

За периода от 1-ви януари до 18 септември тази година вследствие на блудство са пострадали 7 лица, от които 6 от нежния пол.

55 бургазлийки пък са станали жертви на трафика на хора за 2014 година, като 37 от тях са били с цел сексуална експлоатация и 18 с цел продажба на новородените им.

Идеята за Националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието” е на евродепутата и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел, която избра да даде началото й в Бургас.

Инициативата е израз на идеята на евродепутата за мащабна кампания срещу насилието над жените с цел повишаване чувствителността и информираността на обществото към този проблем, както и по-силно ангажиране на отговорните институции.

„Няма да се уморя да повтарям, че правата на жените, са права на човека. Защитавайки правата на нежния пол, всички ние защитаваме основната ни ценност, а именно фундаменталните човешки права”, каза пред всички присъстващи Мария Габриел.

Кампанията има за цел да обедини хората, институциите и неправителствения сектор и да се  очертаят препоръки за по-решителни действия за елиминиране насилието над жените.

„Аз съм сигурна, че благодарение на българските граждани, на европейско ниво ние можем много да допринесем  за това този феномен, свързан с насилието, да бъде сведен до размери, които ще ни позволят още по-лесно да продължим борбата с пълното изкореняване на проблема”, добави още евродепутатът.

Инициативата се реализира с партньорството на различни фондации, защитаващи жените, станали жертви на насилие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама