Лиляна Павлова: Варна е готова за новия програмен период

14:18, 19 сеп 15 / Общество 25 226 Шрифт:
Topnovini
"Промяната във Варна е осезаема, пътната мрежа е различна, градът за месеци подобри визията си!", това заяви Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, при посещение в морската столица.

Тя допълни, че Община Варна е изпълнила в срок всички изисквания по новата оперативна програма "Региони в растеж” и има много добра проектна готовност. "Успоредно с това успешно се работи по довършване на приключващата програма, като най-важният проект е за изграждане на високоскоростното трасе - виждам, че и последната фаза е в ход, вече сме одобрили проекта", добави тя.

Министър Павлова припомни, че Варна има гарантирани 84 млн. лв за проекти по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. "Общината може да бъде бенефициент и по други програми – например, ще подкрепим проекти за туристически атракции, които ще се осигуряват от фонд, в който 50% е безвъзмездно финансирането, а останалата част е финансов инженеринг. Може да кандидатства и по оста за здравна инфраструктура, тъй като както във Варна, така и в региона, могат да бъда изградени спешни центрове и стационари със съответното пълно оборудване с линейки и реанимобили, както и по още 2 приоритетни оси, свързани с образователната и социалната инфраструктури”, каза министър Павлова.

Тя допълни, че Програмата за енергийна ефективност ще получи още 1 млрд допълнително финансиране от Световната банка, като Варна може да се възползва от новите възможности - освен за многофамилните сгради, може да се кандидатства за финансиране за енергийна ефективност за всички публични сгради, вкл. и такива, които не са общинска собственост, както и за сгради, които са обявени за паметници на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама