Кунева: АБВ показа, че коалиционната формула 2+2 не работи

13:28, 19 сеп 15 / Политика 25 281 Шрифт:
Topnovini
Промяната в позицията на АБВ за промените в Конституцията показва, че коалиционната формула 2+2 не работи ефективно. Докато коалиционната политика е сигурна в отношението Реформаторски блок-ГЕРБ по ключови реформи като съдебната и борбата с корупцията, то това не е политика, в която отговорно участват всички партии, декларирали поддръжка за правителството и участващи в Съвета за развитие. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в Добрич, цитирана от партийния пресцентър. Думите й са по повод заявката на АБВ, че няма да подкрепи промените в основния закон на първо четене.

Ако АБВ откаже да подкрепи промените, то тогава минаваме на варианта за по-бавната процедура, но това е много лош белег за стабилността на коалицията, посочи Кунева. Тя напомни, че поведението на АБВ беше сходно и по време на гласуването на антикорупционния закон.

Решението за промените в основния закон стана факт след споразумение между парламентарните сили и събирането на 180 подписа на народни представители, посочи Кунева и припомни, че 180-ият подпис беше на депутата от РБ Димитър Делчев, с който тя участва в антикорупционен форум в Добрич днес заедно с представители на НПО, бизнеса и гражданското общество.

Когато едни преговори са приключили и едни хора са се ангажирали, няма мърдане от това. Преговорите не бива да бъдат движеща се мишена.Българските граждани очакват от нас да се свърши работата, следователно никоя политическа сила не може да се отмята от поетите в мнозинството ангажименти. АБВ се ангажира с три гласа и мнозинството разчита на тези три гласа, категорична бе Кунева.

Тя припомни, че в името на поситигане на съгласие ДБГ са се отказали от по-амбициозните си предложения за индивидуална конституционна жалба, като добави, че народният представител Димитър Делчев ще предложи между първо и второ четене възможността за явно гласуване във ВСС. Можем само да надграждаме проекта, но не и да отсъпваме от вече приети принципи, каза още Меглена Кунева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама