Слагат ограждения за безопасност на Аспаруховия мост при ремонта

13:26, 19 сеп 15 / Общество 25 241 Шрифт:
Topnovini
Специални ограждения за безопасност ще бъдат част от новата визия на Аспаруховия мост след приключване на ремонта на съоръжението. Изискването за тях е поставено от кмета на Варна Иван Портних и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Това съобщи инж. Лазар Лазаров, председател на Агенция "Пътна инфраструктура”, който направи оглед на моста с министрите Лиляна Павлова, Красен Кралев, кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев.

"Ремонтът на съоръжението ще започне още от подстъпите, които осигуряват връзката на тежкотоварните превози от вътрешността на страната към пристанището, чието състояние е тежко. Направихме срещи в Пътната агенция - с НПО-та, с архитекти, тъй като търсехме проект, който освен конструктивни подобрения, да гарантира и облик, който ще запази имиджа на моста като емблема за Варна”, каза инж. Лазаров.

Той допълни, че когато е строен, нормите за проектиране по отношение на земетръса не са били толкова високи – т.е. към момента мостът не е осигурен за най-тежката степен за сеизмичност. "В него арматурното желязо е само гладко, а не оребрено, затова няма закотвящия ефект на оребрената арматура”, допълни експертът.

Проектът за ремонта е с индикативна стойност около 35 млн. лв., която не включва озеленяване, осветление, велоалеи. Работата ще започне догодина и ще се извършва поетапно, за да не се затруднява трафика. Повдигане на моста не се предвижда, ще бъдат подсилени колоните.

Инж. Лазаров съобщи още, че е започнал ремонтът на пътя за Златни пясъци, като за Т-образното кръстовище все още се водят преговори за отчуждаване на терените, за да стане факт лента за осигуряване на ляв завой. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама