Георги Първанов призна, че АБВ има различия с Кадиев

09:45, 19 сеп 15 / Общество 25 146 Шрифт:
Topnovini
Изборът на коалиция „Сердика” да кандидатира за кмет на София „самоизключения” народен представител от редиците на БСП Георги Кадиев е направен, защото са преценили, че той е много добре подготвен по проблемите на Столичната община. Това каза президентът на България в периода 2002 – 2012 г. и лидер на АБВ Георги Първанов в сутрешния блок на бТВ.

Той коментира, че Кадиев не е откраднат кадър, защото самият Първанов идва от левицата и „няма монопол”. По неговите думи кадровият дефицит е много тежък не само в лявото, но и в дясното пространство. Tой сподели, че АБВ има различния с Кадиев, но те не ги притесняват в тази кампания. След местните избори кандидатът за кмет може да прави в политиката, каквото прецени, допълни Първанов.

Той отбеляза, че когато трябва да се вземе управленско решение, човек трябва да е властен и припомни, че той е този, който е направил Коалиция „Нова левица”, положил е основите на Коалиция за България, дори и Тройната коалиция е била абсолютно равноправна. Стабилизиращият фактор в сегашната коалиция е АБВ, смята лидерът на партията.

По темата с бежанската криза Първанов каза, че потокът не ни е залял в тези мащаби, в които го виждаме в други държави и „България трябва ясно да прецени своите възможности колко бежанци можем да приемем”. Той уточни, че става дума за хора, които да могат да живеят нормално и да се лекуват.

Ролята на Росен Плевнелиев като президент в много отношения не е присъща за държавен глава, каза Първанов. Той смята, че „президентът не трябва да бъде мълчалив съучастник или безучастен в подобни събития”, защото е фактор в проблемите на сигурността.

Относно казусът с руския самолет, прелитащ над България, той каза, че президентът, премиерът, външният министър и военният министър имат четири различни гледни точки за българската сигурност. На него му допада „умерената, разумна, чисто човешка позиция на премиера Бойко Борисов”.

Конституционните промени, които влизат в пленарната зала на 23 септември, няма да бъдат подкрепени от АБВ, защото в началото са се разбрали с ГЕРБ прокурорската колегия  да не се дели 6 на 6 и да не се създават условия за нейното блокиране, но след това нещата са се променили.

„Ние не сме част от историческия компромис между реформаторите и ДПС, който се заключава между тези три предложения”, каза още Първанов. АБВ ще приемат само първите две предложения за засилване ролята на инспектората. Лидерът на партията каза, че политическото въздействие на прокурорската колегия не е приемливо. По този въпрос те ще търсят решение, което „отпушва бързината на съдебния процес и създава условие за по-голяма справедливост”, както и намалява политическото влияние върху прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама