25 години от възстановяването на името на град Добрич

09:21, 19 сеп 15 / Общество 25 216 Шрифт:
Topnovini
Изложбата „С името Добрич“ бе открита във фоайето на регионалната библиотека „Дора Габе”. Тя е посветена на 25-годишнината от възстановяване името на града. На 19 септември 1990 г. по инициатива на добричлии президентът Желю Желев подписва Указ № 87, с който Толбухин се преименува на Добрич. Указът е обнародван на 25 септември същата година в брой 77 на Държавен вестник и прочетен от акад. Николай Тодоров – председател на Седмото Велико народно събрание, на многохилядния тържествен митинг на пл. „Свобода“, проведен по повод 50 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България.

„Наред с паметните дни през септември, които цялата страна отбелязва – денят на Съединението и Денят на българската независимост, добричлии прибавят още един празничен ден в своя календар – денят, в който с Указ бе върнато името на града – Добрич”, с тези думи кметът Детелина Николова откри официално изложбата.

В приветствието си към присъстващите граждани, интелектуалци и свидетели на събитията тя припомни и думите на големия Петър Увалиев, който определя града като „Добрич – добрия град, на добрите хора“ и завеща да носим в сърцата си необятната любов към Добруджа.

Експозицията представя снимки от тържествата на 25 септември 1990 г. и от посещенията на д-р Желю Желев в Добрич. Те са предоставени от музея и Държавния архив в нашия град, Дарик радио, в-к „Добруджанска трибуна“, Елка Няголова, Борис Спасов и Васил Колев. В експозицията могат да се видят и библиотечни документи от фонда на библиотека „Дора Габе“. Организаторите благодарят също така на Държавна агенция „Архиви“, предоставила за изложбата дигитално копие на Указа, подписан от д-р Желю Желев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама