Д-р Ангел Кунчев: Психологическите проблеми при бежанците са най-много

09:01, 19 сеп 15 / Общество 25 226 Шрифт:
Topnovini
Психологическите проблеми при мигрантите са най-тежки от здравна гледна точка, като 1/3 от хората, които попадат в центровете за бежанци, се нуждаят от специализирана медицинска помощ, каза  главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на бТВ.

По неговите думи тези психологически смущения се появяват в последствие на стрес, неизвестност и загубени близки. Другите тежки случаи са травматизъм, диабет и сърдечна недостатъчност, отбеляза той.

Здравният статус на всички мигранти, влизащи в България, се проверява, каза още д-р Кунчев и уточни, че им се правят много изследвания. Той допълни, че на тези хора веднага им се осигурява преглед още на границата.

Когато попадат в разпределителните центрове, им се осигурява медицинско обслужване и започва изследване в зависимост от сезона – за малария, чревни инфекции, туберкулоза, хепатит.Там се прави и имунизация на децата до 15-годишна възраст, каза още той. През миналата зима е имало случаи на измръзнали хора, в тежко физическо състояние, с различни наранявания.

По неговите думи след 2013-1014 г. обществото се е страхувало от заразни болести, но тогава не са регистрирани повече от 150-160 заболявания, като преобладава детската варицела. Той отбеляза, че е имало и 4 случаи на хепатит А и хепатит Е.

От 2014 г. до сега се променил профилът на влизащите бежанци, като сега децата са под 10% и преобладават млади здрави хора в добро здравно състояние, каза още д-р Кунчев. Според него няма реална опасност за здравето на българите.

В най-тежките  моменти в България пребиваващите са между 8 и 10 хиляди, а в момента са под 5 хиляди, каза д-р Кунчев. „Проблемът е, че в този процес, ако не се премахнат причините, може да продължи твърде дълго”, каза той и допълни, че вълната може да стане и по-голяма. Той сподели, че е говорел със стотици мигранти, които мечтаят за Германия и Швеция, а не да остават в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама