Откриват най-големия парк във Велико Търново на 21 септември

08:47, 19 сеп 15 / Общество 25 211 Шрифт:
Topnovini
Най-големият парк във Велико Търново ще бъде открит на 21 септември. Той се простира върху 537 декара на хълма Света гора. Едноименната зона за отдих „Света гора” е част от основните обекти по мащабния проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”.

Разработката на кметството получи общо финансиране по ОП „Регионално развитие 2007-2013” в размер на 7,2 милиона лева. Инвестицията в парк „Света гора” е в размер на 1,9 милиона лева.

Откриването ще е особено атрактивно както за малки, така и за големи, а началото е в 11,00 ч. То ще бъде направено от кмета на Велико Търново Даниел Панов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Подготвена е забавна игра – разрешаване на ребус. На хълма Света гора ще бъдат скрити символи и предмети, които са част от цялостен пъзел. Участниците ще трябва да ги намерят и ги подредят. Те ще се запознаят с интересни факти от историята, включително и с легенди за старата българска столица.

Паркът „Света гора” е една от най-големите градски зони за отдих в цяла България. Разполага с многобройни възможности за почивка и забавления. Изградена и е голяма площадка, от която се разкрива отлична панорамна гледка към Царевец и Трапезица.

Първоначалната стойност на одобрените средства за проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм бе 4,8 милиона лева. Финансирането в първия му вариант бе за общо девет обекта в града. В началото на настоящата година Общината получи допълнително финансиране в размер на още над 2,4 милиона лева. Това позволи да се работи по още пет допълнителни обекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама