Бургаският мол „Странд” излиза на търг за над 33 млн. лв.

08:34, 19 сеп 15 / Общество 25 255 Шрифт:
Topnovini
Мол „Странд” в Бургас е обявен за публична продажба, показа справка на Topnovini.bg. Частният съдебен изпълнител Янко Бъчваров вади на търг търговския обект с начална цена от 33 301 717.50 лв. Посочената причина е удовлетворяване вземането на взискателя – дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама” в Община Бургас.

Парцелът на имота, намиращ се в местността „За Баните” (бивша "Лъджа йолу"), е отреден „За търговски център за промишлени стоки” със заповед от 2008 г. на вече бившия бургаски зам.-кмет по строителството Костадин Марков. Впоследствие там е построен Търговски център „Дъ Странд”, чиято сграда се състои от частично вкопан партер, първи етаж и мецанин.

Върху имота има вписани договорни ипотеки от двама кредитори – „Ви Еф Ти Лимитед” от Лондон и Корпоративна търговска банка (КТБ).

Търгът започва да тече от 23 септември и ще продължи един месец. През този период желаещите купувачи могат да подават своите ценови предложения в Бургаския районен съд. Постъпилите оферти ще бъдат обявени на 26 октомври тази година.

Мол „Странд” отвори врати през юли 2013 г. и спря да работи на 23 септември 2014 г. Причина за това стана ситуацията със затварянето на КТБ, която беше основната финансираща институция на обекта. Управители на търговския център са Мариела Остенд и Дейвид Кауърд. Проучване на сайта „Биволъ” за собствеността на земята, фирмите и свързаните лица обаче показва връзка на английските инвеститори с КТБ на Цветан Василев.

Земята под мола "Странд" е придобита още през 2007 г. от фирмата "Ти Пи Ай Бургас" ЕООД с кредит от английската фирма и КТБ. През септември 2011 г. "Ти Пи Ай" се преобразува в "Странд Бургас" ООД, а впоследствие в "Странд Бургас" АД. При учредяването на акционерното дружество записват акции бившите съсобственици на ООД-то "Вивес" АД (9362 акции) и "Зет Би Ес" ООД (18 173 акции).

Преди да стане акционерно дружество, управител на "Странд Бургас" е и лицето Марио Николов. Той е само съименник на прочутия червен бизнесмен, дарител на БСП, срещу когото беше заведено дело за злоупотреби с европари, наблюдавано от Европейския съюз. В професионалната биография на Николов има интересен детайл: от април до края на септември 2010 той е в борда на директорите на контролираната от Цветан Василев фирма НУРТС, спечелила скандалните търгове за мултиплексите.

КТБ е докладвана във Вашингтон от американския посланик Байърли като "гнила ябълка" - банка, занимаваща се с пране на пари и раздаване на кредити на свързани лица. Това не пречи тя да е фаворит на властта при Тройната коалиция, първото правителство на ГЕРБ и при кабинета „Орешарски“ и да концентрира значителна част от депозитите на големите държавни предприятия. С тези пари банката кредитира на загуба верните на властта медии на Ирен Кръстева и Делян Пеевски и бизнес начинания като бургаския мол „Странд“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама