Елена Йончева е изненадана от забранителния списък на Украйна

22:55, 18 сеп 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Журналистът Елена Йончева е изненадана да види името си в забранителния списък на Украйна, споделя тя във Фейсбук и добавя, че обективното й отразяване на украинските процеси е счетено за неприемливо. По нейните думи Киев отдавна изготвя различни забранителни списъци с писатели, артисти и обществени личности. Според нея „списъкът с журналисти показва едно – журналистите вече питат прекалено много”.

Йончева припомня, че за събитията на Майдана нейният екип е направил четири документални филма, като снимките са били основно в Киев, а последният филм разказва за сблъсъците в Одеса и Славянск.

„Моят инструмент е разследващата журналистика – не само представянето на различните гледни точки, но и разказ за това, което стои под привидния новинарски слой”, пише тя. Йончева споделя още, че е избягвала да изразява личното си мнение и позиция, защото смята, че зрителят може да бъде провокиран към размисъл.

„В Киев по време на Мейдана имаше хиляди, които протестираха срещу олигархичното управление в страната. Ние ги снимахме. И задавахме въпроси. Но до тях бяха разположени и стотици палатки. В тях се намираха паравоенни формирования, които почти не попадаха в обективите на новинарските камери. Ние също ги снимахме. И задавахме въпроси. Въпроси задавахме в Профсъюзния дом в Одеса, където бяха изгорени над 100 души, задавахме и в Славянск”, разказва тя.

Забранителният списък с журналистите е изготвен от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна и подписан от президента Петро Порошенко, припомня Йончева. Тя отбелязва, че секретар на този Съвет е бил Андрей Парубий, с когото са направили интервю по време на събитията на Мейдана. Той е бил комендант на Палатковия лагер и е отговарял за всички паравоенни групировки, които се били настанили на площада.

В документалните си филми Йончева е заснела и премиера Арсений Яценюк, сегашния секретар на Съвета за Национална Сигурност Александър Турчинов, лидера на Радикалната партия, народния депутат Олег Ляшко, лидера на парламентарната група „Свобода” Олег Тягнибок, кмета на Киев Виталий Кличко. По нейните думи те са били не само сред най-активните участници по време на събитията на Мейдана, но и ръководители на процеса.

„С Петро Порошенко имах възможност за разговарям по времето на снимките за Оранжавата Революция в Украйна. Съжалявам, че е сложил своя подпис под този пореден срам. Киев не само преследва своите собствени журналисти, всеки, който си позволи инакомислие. Киев вече се страхува и от обективната картина на това, което се случва в Украйна”, споделя още разследващият журналист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама