Отвориха Акве Калиде. Рашидов: Ние лежим върху злато (снимки)

21:43, 18 сеп 15 / Общество 25 305 Шрифт:
Topnovini
Туристическият комплекс Акве Калиде, намиращ се на бургаските Минерални бани, от днес вече приема посетители. Историческият обект беше отворен в 13:00 и от този час до вечерта всеки желаещ имаше възможност да го разгледа напълно безплатно.

Официалното откриване на Акве Калиде беше в 18,00 часа, като на него присъстваха редица официални гости начело с министъра на културата Вежди Рашидов.

„Браво на археолозите, прекрасно са си свършили работата. Браво на Историческия музей. Браво и на господин кмета. Но това е само началото. Бургас трябва да стане сериозен исторически, туристически, какъвто искате център, но да не е единствено алкохолният туризъм. Ние сме интелигентни хора и сме талантлив народ и аз сто пъти съм казвал: „Ние лежим върху злато“. Такава ни е държавата, с много култури. Колкото човек повече рови, все повече излиза“, заяви Рашидов.

Бургаският кмет Димитър Николов съобщи, че това е само първият етап от големия проект за Акве Калиде. Досега са разкрити не повече от 5-6 % от цялата антична крепост. Тепърва на това място ще се правят нови разкрития, ще се изграждат музеи.

„Много туристи ще дойдат на това място да оценят неговото достойнство и така ще станем още по-популярни. Това е жест на историческа мисия към държавата, защото по този начин, с тази наша съвместна дейност с Министерството на културата, ние вдигаме самочувствието, че сме наследници на изключително богата антична история“, каза Николов.

След официалната церемония гостите влязоха да разгледат реставрираната баня на султан Сюлеймен Великолепни. На нейният куполообразен таван беше прожектиран анимиран 3D филм, който разказа за историята през годините на Акве Калиде. Непосредствено след финала му в банята бликна струя лечебна вода, каквато тече и от чешмите в реновираното помещение.

Освен банята на Сюлейман комплексът разполага с многофункционална сграда, информационен център и кафене. Облагороденото външно пространство предлага много възможности за отдих.

Тържествената програма по случа откриването на Акве Калиде включваше изпълнения на народни танци, представление на актьорите от Държавен куклен театър – Бургас, песни, огнено шоу.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама