Кунева: ГЕРБ и РБ са единствените, които спазиха коалиционната политика

19:12, 18 сеп 15 / Политика 25 191 Шрифт:
Topnovini
ГЕРБ и Реформаторският блок бяха единствените, които изпълниха коалиционната политика, заяви във Варна вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева по повод отхвърлянето на антикорупционния закон от Народното събрание.

"Коалиционната политика 2+2 на практика в този закон не се прояви. От името на "България на гражданите“ мога да кажа, че когато ние сме поели ангажимент, си държим на обещанието", каза още Кунева. Припомняме, че при гласуването на закона коалиционните партньори на управляващите от Патриотичния фронт и АБВ се въздържаха.

По думите на вицепремиера след следващата седмица в България пристига мисия на Европейската комисия по доклада за правосъдие и вътрешен ред, пред която страната няма какво да покаже, тъй като лиспва промяна от миналата година. Кунева заяви, че ще представи резултатите на Националната агенция по приходите, която събира повече приходи, но от мисията не се интересували от това. За тях бил важен напредъкът по отношение на справянето с корупцията по високите етажи на властта.

"Ако успеем да съберем подкрепа за предстоящото гласуване на промени в Конституцията, това ще бъде още една стъпка в правилната посока. Също така смятам, че е добре да върви успоредно законът за съдебната власт, за да може да напредваме и да покажем, че не всичко остава само в сферата на добрите намерения. Следващите стъпки в съдебната реформа ще зависят от това дали ще си държат на думата всички от коалиционното споразумение", изтъкна вицепремиерът.

Тя каза още, че антикорупционният закон е единственият, одобрен от 4 комисии в Народното събрание. Той е бил изработен след анализ на стратегията отпреди 5 години за борба с корупцията и широко обсъден от експерти – от Сметната палата, ВСС, неправителствени организации.

По отношение на анонимните сигнали Кунева припомни текст на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), публикуван и в български медии през 2010 година, в който службата съобщава на всички европейски държави, включително и на България, че нова електронна система ще улесни внимателните граждани и чиновници в ЕС да подават още по-просто и сигурно сигнали за подозрителни случаи. В съответствие с действащото право ОЛАФ и в миналото е разследвала анонимни сигнали, но ги подлага на по-строга проверка, за да се предотвратят злоупотреби. При новата система технически предпазни мерки гарантират абсолютна анонимност, но позволява да се влезе в диалог със следовател на ОЛАФ, ако гражданите поискат.

Системата функционира като анонимна пощенска кутия, се посочва в текста, който вицепремиерът цитира. "Тази система гарантира, че сигналите, които се подават, са внимателно преценени и ако по един сигнал има доказателства, в Европа предпочитат да се направи проверка. А дори и подписан сигнал, ако няма доказателства, може да бъде оставен без движение.

Меглена Кунева каза още, че в цялата страна ще се събират подписи в подкрепа на антикорупционния закон. "Не може да продължава името на страната ни да се свързва с нещо, което българският народ не е", коментира вицепремиерката. Тя допълни, че събирането на подписи не е кампанийно и ще продължи до приемането на закона.

Меглена Кунева участва в кръгла маса във Варна, посветена на борбата с корупцията и необходимостта от въвеждането на ново антикорупционно законодателство у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама