Радан Кънев: Нямаме различия с ГЕРБ по конституционните промени

19:10, 18 сеп 15 / Общество 25 209 Шрифт:
Topnovini
Между ГЕРБ и Реформаторския блок по въпроса с конституционните промени няма разлика. Това каза съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев в ефира на БНТ. Според него тези конституционни промени ще положат основата за прочистването на съдебната система.

По-рано днес Кънев заплаши да напусне коалицията, ако се променят квотите във ВСС, заложени в настоящия проект за промени в основния закон. За това заговори председателят направната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). По късно среща между Кънев и Цветан Цветанов изглади различията. 

По думите на Радан Кънев отстъпките, направени от блока, са исторически компромис, защото са направени „между РБ и ДПС, което е смятано за немислимо“. Кънев каза, че АБВ няма как да се оттеглят от този компромис, защото те никога не са го подкрепяли. Той отрече за близост с ДПС, с които са постигнали консенсус по въпроса и допълни, че при следващите парламентарни избори, ако ДПС е на власт, РБ ще е в опозиция, както и обратното.

Относно необходимите 180 гласа за гласуване на промените в парламента на 23 септември, които може да не бъдат събрани, той каза, че е необходимо „да престанем да драматизираме и да видим резултатите“.

Във връзка с предстоящите местни избори Кънев подчерта, че има голяма разлика между тях и ГЕРБ, ДПС и БСП, защото другите партии „се опитват да проектират националната политика“ и „да злоупотребят с вота на хората, за да покажат коя партия или кой лидер е по-важен в националната политика“.

Според него тези избори са за решаването на местните проблеми, които хората познават много добре, и знаят дали искат да сменят властта в тяхната община. Той допълни, че националното влияние на партиите не е от такова значение при провеждането им.

„Навсякъде РБ е единен, но навсякъде той търси много по-широк кръг други партньори“, каза още лидерът на ДСБ и изтъкна, че представят най-силния местен лидер.

По въпроса с бежанската криза по време на предизборната кампания, Кънев каза, че не трябва да се придава особено значение на местните избори с големите проблеми на националната политика.

„Когато говорим за сериозен общоевропейски проблем, къде са тук нашите местни избори“, каза той и отбеляза, че всички европейски държави заедно трябва да гарантират общите граници на Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама