Фандъкова: В крайните квартали е решен проблемът с детските градини за 4-6 годишните

18:03, 18 сеп 15 / Общество 25 199 Шрифт:
Topnovini
Новата детска градина „София“ в район „Надежда“ вече има 154 записани деца, а около 30 от тях са настанени, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на откриването на детското заведение. До края на месец октомври се очаква да бъдат запълнени 90% от капацитета й, който е 230 места в 8 групи, добави тя.

В ОДЗ 171 „София“ има специална група за деца със специални образователни изисквания, както и сензорна стая, отбеляза Фандъкова и добави, че там ще се интегрират болни от аутизъм и с интелектуални затруднения.

През тази година са отворени 12 детски групи в района. По нейните думи това решава проблема с недостига на места за децата от 4- до 6-годишна възраст в крайните квартали.

"Вярвам, че и с 3-годишните до голяма степен ще успеем. Откриваме и яслени групи - две от групите тук са за най-малките и акцентът в следващите години вече е преодоляване недостига в яслени групи, защото все повече родители имат желание да ходят на работа и да се реализират", каза Фандъкова.

Тя сподели, че новопостроените детски градини през 2015 г. са 8, като двете в район „Надежда“, както и тези в „Младост“ и „Овча купел“ вече работят. През следващия месец се очаква да бъдат отворени и заведенията в районите „Искър“, „Кремиковци“ и „Слатина“.

По нейните думи има недостиг на места в големите райони като "Младост", "Люлин" и "Красно село", в които са построени най-много детски градини. Тя сподели, че ситуацията е подобна и в район "Триадица" и уточни, че в някои от градините търсенето е голямо поради престижа на заведението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама