Започва осмото издание на архитектурния фестивал One Architecture Week

16:25, 18 сеп 15 / Култура 25 306 Шрифт:
Topnovini
Осмото издание на международния архитектурен фестивал One Architecture Week започва днес в Пловдив. Архитектурната седмица ще предложи богата програма, насочена както към професионалистите, така и към всички, които са любопитни да разберат повече за ролята на реката в града, съобщиха организаторите от платформа "Едно".

Форумът стартира със специално откриване на основната изложба - "При-общена река", в Тютюневия склад на ул. "Екзарх Йосиф" 13. Вечерта продължава с музикални и спортни мероприятия. За 19.30 ч. е предвидено уникално спортно събитие - преминаване по слаклайн над река Марица, част от програмата на европейската седмица на движението Move Week, организирана от "BG Бъди Активен".

В 20.30 ч. партито продължава на Сцената на Марица, създадена специално за фестивала от американското архитектурно бюро "Кутонотук", с талантливата Рут Колева и музикантите от Bears and Hunters. Входът е свободен.

Съботният ден (19 септември) ще започне спортно - на игрището на Плажа на Марица ще се проведе турнир по плажен волейбол. Състезанието ще протече на 2 етапа - сутрешен и следобеден. Турнирът ще завърши с награждаване и коктейли на бара. Началото е в 9.30 ч. и в 17.00 ч.

В 10.00 ч. започва и детското издание на работилницата Архитектура за животни на Клеменс Баудер (бул. "Марица" 51). Целта е децата да научат, че Марица е дом за много живи същества. Работилницата ще продължи с издание за възрастни - на 19.09 от 16.00-20.00 ч. и на 20.09 от 10.00-14.00 ч. и 16.00-20.00 ч.

В 11 ч. започва обиколката на основната изложба "При-общена река". Експозицията включва  проекти, творби и проучвания на множество чужди и български автори. Някои от тях ще са в Пловдив по време на фестивала и затова сме организирали обиколки на изложбата с тях.

Обиколките ще бъдат водени от куратора Мерве Бедир, иракчаните от WAMI, холандката Франшие Хоймайер, Васил Кайков от фенско архитектурно студио, Осман Коч с Цугцванг и WWF. Всеки от тях ще разкаже за своя принос към основната изложба, както и за мнението си по основния въпрос на фестивала: начини за приобщаването на Марица към живота на Пловдив.

Мерве Бедир, куратор на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, е архитект, урбанист и изследовател с широк поглед върху градските процеси. Обиколката ще бъде идеален момент за всички граждани да дискутират с нея темата за реката, целите на фестивала и за съдбата на неизползваните места в градовете.

В 15:00 ч Сцена на Марица за "Речната градина". Темата, която ще дискутираме "Може ли градското градинарство да бъде наистина общо?". Събитието се осъществява с подкрепата на Creative Industries Fund NL и в нея ще се включат ВЕСЕЛАТА ФЕРМА В РОДОПИТЕ (Руслана Бояджиева), КОСТАДИН ГЕОРГИЕВ (Намеса), АЙЧЪ ИНДЖЕ (Екбичеич), URBAN FARMING, СОФИЯ (Никола Бончев) и УРБАНИАХУВЕ (Дебра Соломон) .

В 17:00 ч продължаваме с обиколка на намесите. Среща на Плажът на Марица (бул. Марица, 104).

В 18:00 ч на адрес бул. "Марица" 83 (бензиностанция "Петрол") започва намесата на Миър Фантомс ще превърне стара бензиностанция на северния бряг на река Марица в интерактивна инсталация, в която всички жители на града са поканени да участват, като се поровят във въображението си и в колективните си спомени. С подкрепата на Canada Council for the Arts и Джи Джи Систърс. Кога: 19.09, 20.09 ч и 27.09;18.00-20.30 ч; шоу в 21.15 ч.

В 20:00 ч на Плажа на Марица МАРИНА ОТЕРО ВЕРЗИЕР ще говори за пространствените фактори, които оформят методите ни за мобилност. Фокусът ще падне върху предмети, технологии, пазари и територии, които определят сегашното ни местообитание. Марина Отеро, като част от колектива After Belonging, е главен куратор на предстоящото Архитектурно триенале в Осло през 2016 г.

В 20:30 ч продължават дискусиите с Адам Гебриан, чешки архитект, критик и теоретик. Той ще говори за работата си в Прага и за това как кара хората да имат отношение към средата, в която живеят. Ще даде примери за свои акции и инициативи.

Завършекът на деня е на Плажа на Марица с парти, на което ще се изви дуетът Жълт Папагал и Бялата Вещица, които ще представят новата си плажна музикална серия "After Sun Set".

В програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK се включват още поредица от събития, между които професионален форум, лекции, дебати, филмови прожекции, детска и спортна програма и мн.др. Допълнителна информация за тях може да бъде намерена на www.edno.bg/onearchitectureweek и http://facebook.com/onearchitectureweek

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.

ONE ARCHITECTURE WEEK е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура, с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2015 г. е "При-общена река", а кураторка е Мерве Бедир.

Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация "Америка за България”. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019. One Architecture Week е част от "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" (ЕФФЕ).

Основен партньор на фестивала е Пътища Пловдив АД, партньор на всички намеси е Milka, а организатор на спортната програма – BGBeActive - www.bgbeactive.org

Продукционни партньори за реализиране на Плажът на Марица са Pools.bg, Стефан Щерев, Пътинженеринг ЕООД, ОП "Градини и паркове"- гр.Пловдив, ВиК, Mr.Bricolage, Alfa СОТ, Екотой Сервиз ООД.

Специални партньори на бара са Винпром Пещера, изворна вода "Бачково", Shark Energy Drink, .

Технологичен партньор е net365.

Визуална идентичност  Студио за графичен дизайн Punkt

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама