Здравното министерство увери, че децата бежанци се ваксинират

15:43, 18 сеп 15 / Здраве 25 295 Шрифт:
Topnovini
Децата на бежанците, които влизат в България, се ваксинират, като този процес не е спирал. Това заявиха от Министерството на здравеопазването по повод опасенията на вирусолози, че страната ни е изложена на риск от различни зарази.

Директорът на дирекцията за профилактика на болестите към здравното министерство д-р Радосвета Филипова обясни пред БНР, че всички деца на възраст до 15 години задължително се имунизират. Тя каза още, че профилът на бежанците от първата вълна през 2013-2014 г. е почти същият. По думите й 20% от влизащите в страната са деца и всички твърдят, че са сирийци.

„Дори и да имаха документи, те криеха тези документи. Трудността беше да бъдат убедени, че ако имат документи за извършени имунизации, трябва да ги покажат, за да бъдат продължени“, каза д-р Филипова.

Тя заяви, че сега процентът на децата, които влизат в страната намалява, но не се ангажира с твърдението, че това понижава риска. По-голям е броят на младите мъже, чийто имунизационен статус е неизвестен.

“До момента разполагаме с петвалентна ваксина за децата у нас, която обаче ще стигне само до края на годината, затова се търсят още ваксини от Турция. Надявам се да има нови количества и те да задоволят нуждите и след нова година, като Министерството на здравеопазването ще обяви нов търг, на който евентуално да се явят отново фармацевтични фирми и дистрибутори“, добави д-р Филипова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама