Доброволци помагат на ромските семейства в Шумен

15:04, 18 сеп 15 / Общество 25 261 Шрифт:
Topnovini
Ромски активисти работят по проект „Нашият живот – в нашите ръце” и за една година са посетили над 500 семейства в Шумен, организирали са беседи, срещи и обучения, отчете днес на пресконференция ръководителят на местната активна група Асен Асенов.

Община Шумен е една от 14-те общини в страната, които изпълняват този проект, финансиран от норвежкия финансов механизъм. Проектът приключва в края на септември, но местната група ще продължи дейността си по друга програма, създадена към Съвета на Европа.

„Ще продължим да работим с ромското население, целта е да се открият проблемите в общността. Част от тях вече са включени в общинския план за интеграция на ромите”, посочи Асенов. По думите му, в резултат на активността на доброволците е намален броят на децата, отпаднали от училище и са се увеличили студентите. Тази година първокурсниците са 45, а миналата са били 22-ма.

По данни на местната активна група в Шумен живеят около 2 159 роми. „Повечето от тях работят и не чакат само на социални помощи”, допълни Асенов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама