Варненски заведения масово предлагат храни с изтекъл срок на годност

14:44, 18 сеп 15 / Здраве 25 207 Шрифт:
Topnovini
Туристически комплекс в близко до Варна населено място е предлагал храни с изтекъл срок на годност, които са били приготвяни при изключително лоша хигиена. На подобен случай са се натъкнали при регулярна проверка през лятото служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), предаде Дарик. Въпросния комплекс го грози глоба от 1500 до 4000 лева, заяви началникът на отдел "Контрол на храните" Златина Димова.

16 кг месо, 9 кг миди с изтекъл срок на годност са иззети и бракувани в резултат на засилените проверки по морските ни курорти през изминалия летен туристически сезон. Направените за периода проверки в "Злати пясъци", "Св. св. Константин и Елена" и "Камчия" са общо 346 на брой. Връчените предписания са 50, а съставените актове - 5.

Сред засечените нередности са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, работа с храни при изключително лоша хигиена и нарушено разпореждане за спиране от експлоатация на обект за обществено хранене в "Златни пясъци", отбеляза Димова.

Над 2900 проверки са направени през лятото и на крайбрежната алея във Варна и обекти в кв. Галата, местностите "Фичоза-Прибой" и "Черноморец", село Шкорпиловци и град Бяла. Наложените актове са 48, а спрените от работа обекти - 32. Голяма част от тях обаче са били свързани със случая на антракс през юли.

29 литра сурово мляко, 14 кг сирене и по килограм кисело мляко, масло и кашкавал с неясен произход и без никакви документи са били иззети при проверки за нерегламентираното предлагане на храни. Част от храните са иззети от тротоарни търговци край пазар "Чаталджа" и Синия пазар. Сред санкционираните има и улични търговци на риба, разкри шефът на отдел "Контрол на храните".

От Областната дирекция по безопасност на храните отчитат труден сезон, най-вече заради случаите на антракс през юли. Заради увеличения обем на работа през целия изминал сезон във Варненско са били командировани хранителни инспектори от други области на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама