Барометър България: 46% от търновци ще гласуват на местните избори

14:35, 18 сеп 15 / Общество 25 237 Шрифт:
Topnovini
Проучването на Барометър Бълагрия за електоралните нагласи за предстоящите на 25 октомври 2015 г. избори за кмет и общински съветници в община Велико Търново е направено в периода от 10 до 16 септември 2015 г.

Обхванати са 642 души на възраст над 18 год. Начинът на провеждането е чрез телефонно интервю. На въпрос дали ще гласуват на предстоящите избори за кметове и общински съветници 46,4% от анкетираните жители на община Велико Търново заявяват, че със сигурност ще гласуват. „По-скоро да“ отговарят 5,9% от анкетираните, а „по-скоро не“ - 7,5%. Твърдо няма да гласуват 17,1%, а 23,1% отказват да отговорят на въпроса.

Запитани кой кандидат за кмет на общината ще подкрепят, анкетираните великотърновци, които са посочили че ще гласуват на местния вот, дават следните отговори: за сегашния градоначалник Даниел Панов (ГЕРБ) – 38,1%, Валентин Ламбев (БСП) – 16,1%, Пламен Легкоступ (ВМРО) – 11%. За кандидата на РБ Мирослав Трифонов биха гласували 5,7%, а за Стефан Михайлов от движение „Царевград за Велико Търново“, подкрепен и от ЕНП, и Зелените - 5,1%. Драгош Методиев – кандидат на АБВ, би получил подкрепата на 3,3% от заявилите, че ще гласуват, а Румен Димитров, който е кандидат на гражданска коалиция „Нашият град“ – на 2,4%, сочат данни от анкетата.

Друг кандидат биха подкрепили 1,5% от анкетираните, а 17% не са избрали още за кого да дадат гласа си.33,9% от анкетираните жители на Велико Търново заявяват, че биха гласували за листата с кандидати за общински съветници на партия ГЕРБ.

За листата на БСП биха гласували 14%, на ВМРО – 7,7%, на Атака – 5,7%, на РБ 5,4%, на ДПС - 4,8%, на АБВ – 2,1%. За друга листа заявяват, че ще гласуват 6,3% от анкетираните, а 20,2% още на са избрали чия партийна листа с кандидати за общински съветници да подкрепят. На анкетираните жители на община Велико Търново бяха представени различни варианти за балотаж за кметския стол в старата столица.

Ето при различните сценарии кой кандидат биха подкрепили те. Ако до втори тур на изборите за кмет на Велико Търново достигнат кандидатите на ГЕРБ и БСП, то би спечелили сегашният кмет от ГЕРБ Даниел Панов с 55,1% срещу 33,9% за Валентин Ламбев от БСП. При такъв вариант 11% от анкетираните заявяват, че няма да гласуват. Ако до балотаж достигнат сегашният градоначалник от ГЕРБ Даниел Панов и кандидатът на ВМРО Пламен Легкоступ – бивш ректор на ВТУ, то с малка разлика би спечелил Панов.

При такъв вариант Даниел Панов би получил 49,1%, а Пламен Легкоступ 44,6% от гласовете на заявилите, че ще участват във вота търновци. При този сценарий 6,3% заявяват, че няма да гласуват.При вариант балотаж между кандидата на БСП Валентин Ламбев и на ВМРО Пламен Легкоступ, победата би била за проф. Легкоступ. Той би получчил гласовете на 39% от заявилите наремерението си да гласуват, а Ламбев – 35,7%. 25,3% заявяват, че няма да използват правото си да гласуват при този вариант за втори тур.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама