Агенция "Социално подпомагане" отново ще раздава хранителни помощи в партньорство с БЧК - Русе

14:22, 18 сеп 15 / Общество 25 747 Шрифт:
Topnovini
И тази година агенция "Социално подпомагане" е сключила договор с "Български червен кръст", като в партньорство двете институции ще изпълняват програмата за раздаване на хранителни помощи в Русе. Информацията съобщи на пресконференция днес Кристина Георгиева, директор на агенцията в Русе.

Тя коментира, че тепърва ще се обсъждат всички пунктове, на които ще бъдат раздавани помощите, като някои от тях ще бъдат същите като предишни години - тук се включват и складовете на бившия Хлебозавод, които местният парламент отпусна за безвъзмездно ползване от страна на БЧК. Критерият по който ще бъдат разпределени хранителните помощи ще бъде получаване на помощи за отопление, които хората са имали през предходния отоплителен сезон. Това изискване е зададено на национално ниво и ще обхване всички градове. Списъците с класираните за хранителни помощи, както и пунктовете, на които ще бъдат раздавани, ще бъдат публикувани по-късно през месец октомври, напомни Георгиева. 

Тя коментира и последните промени в Закона за социално подпомагане, които предвиждат социални помощи за майки-студентки. Новото изискване е майките да бъдат записани за редовно обучение по времето на раждането, отпаднал е варианта 6 месеца след раждането тя да стане студент. Помощта се излпаща на два транша - след раждането, и след записването на следващия семестър или дипломиране. По този начин отпада възможността млади майки да се записват в университетите без изобщо да стават студенти.

Помощите за отопление през периода 2015-2016 ще останат на същите нива - 72.20 лв. на месец. Според подадените към този момент молби става ясно, че твърдото гориво остава предпочитан метод за отопление, следван от електричеството. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама