Външният министър се обяви за подсилване охраната на границите

14:01, 18 сеп 15 / Политика 25 179 Шрифт:
Topnovini
Трябва да е ясно, че бежанският статут не дава на никого правото да остане завинаги в дадена държава. Много е важно също да се подсили охраната по границите. Това заяви по време на Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура край Варна министърът на външните работи Даниел Митов.

По думите му крайно наложително е да се подобри борбата с трафика на хора и контрабандата, като е важно да се подчертае, че България вече е предприела мерки в тази посока.

"Проблемът с трафикантите обаче няма да се реши веднага”, подчерта Митов. Той обясни, че това са хора, които имат агенти навсякъде из бежанските лагери. Те се насочват към онези, които са готови да рискуват по една или друга причина в търсене на по-добра реализация.

Мигрантите, опитващи да влязат у нас, не са само от Сирия, но също от Афганистан и от Централна и Северна Африка, посочи Митов.

"Трябва да се прави разлика между бежанците, като е особено важно да се реши въпросът за възможността за репатриране”, коментира още външният министър. Той обясни, че това е въпрос на сключване на споразумения със съответните страни.

Важен момент е също предприемането на мерки за подпомагане на онези държави, които поемат основната тежест от бежанската вълна. Като пример той посочи Турция, където броят на имигрантите вече надхвърля 2 милиона души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама