Кампанийната проверка на строителни обекти в Русенско отчита честа липса на мерки за безопасност

13:43, 18 сеп 15 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В края на месец август приключи кампанията по проверки на строителни обекти в страната, в това число и Русе, като вече могат да се направят някои изводи. Данните обобщи Георги Георгиев - инспектор в "Инспекция по труда" - Русе.

Едно от най-често срещаните нарушения, които проверяващите са констатирали, е неподходящо обезопасяване или пълната му отсъствие, липса на парапети и подходящи ограждения, не се осигуряват подходящи лични предпазни средства или те не се използват от работниците. Що се отнася до подобни случаи, инспекцията е в правото си да отстрани от строителната площадка работниците, които своеволно не използват лични предпазни средства, каквито случаи вече има в Русенско, коментира Георгиев. 

Сред останалите нарушения са при организацията на ред и чистота, както и складирането на строителните отпадъци, което може да довече до инциденти с преминаващите работници. Допуснати са случаи на разполагане на земна маса, строителни материали и съоръжения в опасна близост до изкопи, което е сериозна предпоставка за свличания. Често срещани са и случаи на електрически кабели, директно положени върху терена без мерки за обезопасяването им от механички увреждания.

През изминалия месец са регистрирани и 3 трудови злополуки, едната от които е завършила със смърт на работник. Това е станало в Русе, във фирма за производство на стоманобетонни елементи, където по време на работа с кран носещият кабел се къса, и макарата пада върху работника. Той е откаран незабавно в болница, където обаче по-късно е починал. Георгиев коментира, че все още тече проверка по случая, но на тези етап информацията сочи, че кранът е бил амортизиран, и не е минавал технически преглед от години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама