Електронни такси вместо винетки обмисля правителството

13:43, 18 сеп 15 / Политика 25 161 Шрифт:
Topnovini
Въвеждане на електронна система за заплащане на пътните такси, която да замени досегашните винетки, и по-адекватни като стойност такси за преминаване през територията на България ще бъдат обмислени през следващите месеци като мярка за урегулиране на пътната инфраструктура с тази на съседните държави. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура от Югоизточна Европа, която се провежда в курорта "Ривиера" край Варна.

Павлова обясни, че ситуацията към момента е далеч от онова, което трябва да бъде. Таксите за преминаване през България са 10 евро при 100- 150 евро в останалите страни от региона. Тази разлика трябва да бъде заличена, като се следва принципът "Който използва повече, трябва да плаща повече". По думите на регионалния министър тировете, навлизащи на българска територия, замърсяват въздуха много повече от автомобилите и затова ще плащат по-високи такси.

Важен момент е въвеждането на електронните винетки, но това може да се случи след редица стъпки от страна на българското правителство и преди всичко след привеждане на вътрешното ни законодателство в съответния вид. Конкретни резултати в тази посока се очакват евентуално през 2018 г.

Друга стъпка за подобряване на пътната ни инфраструктура, което включва и по-добрата осведоменост на участниците в движението, е вече готовият софтуер, който след изтегляне на съответното приложение от даден шофьор ще му даде възможност да разбере в реално време каква е обстановката на пътя, включително и къде има текущи ремонти, катастрофи или задръствания, подчерта министър Павлова.

Приоритет на правителството е до 2020 г. да бъде завършен магистралният пръстен, включващ аутобаните "Хемус", "Черно море" и "Калотина", стана ясно още на срещата на министрите по пътна инфраструктура. След края на настоящия програмен период няма да бъдат отпускани европейски средства за пътища и тяхното изграждане трябва да се финансира по линия на публично-частно партньорство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама