С граждански протест откриха депото за отпадъци в Самоков

13:40, 18 сеп 15 / Общество 25 377 Шрифт:
Topnovini
Около 50 граждани на Самоков излязоха на протест по време на официалното откриване на новото депо за отпадъци, което се намира на по-малко от километър от града. С тях обаче не се изчерпва броят на недоволните от разкриването на депото. От около 6 години жителите на Самоков и околността се опитват да се противопоставят на проекта за изграждането на депо за отпадъци, защото според тях то ще замърси въздуха на Самоков и водата на цяла София.

Жителите в околността дори събраха подписка от 5000 човека с искането депото да бъде преместено от терена. Въпреки това искането им не предизвика никакви дебати, а кметът на София Йорданка Фандъкова категорично заяви, че няма повод за притеснение. Депото за отпадъци няма да замърси водата на столицата, категорично заяви и екоминистърът Ивелина Василева. Самоковци обаче не са убедени в техните думи. Инициативният комитет, чиито членове са твърдо решени да се преборят за преместването на депото, се свързаха с екипа на София topnovini.bg.

„Гражданите на Самоков от 6 години се опитват да се противопоставят на проекта за изграждането на депо, тъй като то се намира само на 1 км от града и от р. Искър и попада във водосбора на реката. По този начин заплашва както въздуха на Самоков, тъй като ветровете духат от депото към града, така и водата, която пие София“, разказа пред София topnovini.bg Аглика Крушовенска.

„През май месец Апелативната прокуратура в София излезе с решение, че докладът за въздействието върху околната среда е с невярно съдържание, поради липсата на р. Искър в доклада. Там като най-близка река е посочева р. Палакария, която е на 10 км от града.

След като подписката на гражданите срещу изграждането на депото на този терен остава без отговор от местните власти, Инициативният комитет предприема друга стъпка - нова подписка с предложение за провеждане на местен референдум. От община Самоков обаче отхвърлят предложението с мотива, че въпросът, който е поставен е незаконосъобразен.

„Ние ще обжалваме това решение. Смятаме, че освен заплаха за околната среда и здравето на хората, поведението на общината представлява една заплаха за демокрацията на България, защото по никакъв начин управляващите не показаха уважение и зачитане на мнението на гражданите“, заяви Аглика Крушовенска. Тя поясни, че ще продължат с протестите, като на първо време ще обжалват решението на общината за отказа от провеждането на референдум. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама