Разширен и мултикултурен ЕС е ключът към решаването на бежанската криза, смятат евролибералите

13:21, 18 сеп 15 / Политика 25 423 Шрифт:
Topnovini
Решаването на бежанската криза минава през консолидиране на Европейския съюз и разширяването му със страните от Балканите, смята президентът на “Алианса на либералите и демократите в Европа” (АЛДЕ) Греъм Уотсън на лидерски форум, провеждащ се днес в София.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер може да каже “не” на разширяването за следващите пет години, но пък Европа и страните могат да се подготвят за бързо приемането след тяхното изтичане, смята той. Според Уотсън решаването на бежанската криза задължително минава и през подобряване на отношенията на ЕС с Близкия изток и спиране на военните действия там.

“Европа трябва да влезе и да завърши нов университет за политика във връзка с бежанската вълна и проблематиката около нея”, каза от своя страна председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан. “Бежанската криза явно свари неподготвена Европа, тя днес не дава сигурни признаци, че има модел както за решаване на етническия въпрос, така и за посрещането на подобни бежански вълни”, допълни той, като посочи, че “университетът, който всички евроейски политици трябва да завършим, е именно този - урокът по мултикултурализъм, който ведно със заедността на различните култури, религии и етноси е естественото състояние на 21 век”. По думите му, процесът на цивилизационно и културно проникване не може да бъде спрян нито с телени мрежи, нито с нови берлински стени. “И точно заради това аз, както и всички мои колеги либерали, както и ръководството на АЛДЕ, сме категорични, че решението е в приемането на мултикултурализма като естествено състояние”, каза още Местан.

Той бе категоричен, че в ЕС трябва да има солидарност и общо решение за разпределението на тежестта на бежанската криза. “Хуманистична Европа може ли да си затвори очите пред тази трагедия? Точно в тази ситуация ЕС трябва да покаже, че е съюз на състраданието и хуманността”, смята председателят на ДПС.

И допълни, че е време да се преосмисли петгодишният мораториум за присъединяване на нови държави в ЕС, като посочи, че президентите на Словения и Хърватия са изпратили писмо до най-високо ниво със същото искане.

Според Уотсън Европа не се справя добре в момента с бежанската криза. “Дъблинското споразумение не работи”, каза той.

“Затворен в себе си ЕС е много по-нестабилен и ще бъде положен на повече рискове от един разширен, пъстър Съюз”, допълни и Местан. По думите му, ЕС трябва да се разшири минимум с държавите, в които гражданските общества съпреживяват европейската идея като своя мечта. И допълни още, че продължаващите преговори с Турция са генератор на стабилност в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама