Голямата базилика в Плиска – уголемено копие на папската катедрала „Сан Пиетро”

13:09, 18 сеп 15 / Общество 25 271 Шрифт:
Topnovini
Сградата на Голямата базилика в Плиска е копие на катедрала в Рим. Това става ясно от графика, която е получил дирекоторът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, съобщават от културната институция.

Божидар Димитров е получил графика от ХV век от българин, живeeщ в Италия. На нея е изобразен главният храм на Католическата църква в Рим „Сан Пиетро” (Свети Петър). Този храм, построен в ІХ век е съборен през ХVІІ век, за да се издигне съвременната катедрала. От пръв поглед си личи, че „Сан Пиетро” от ХV век в Рим е първообраз на Голямата базилика в Плиска.

И това се отнася не само за централната сграда на храма, но и съпътстващите я постройки. Включително и прословутият свещен кладенец в центъра на атриума, жилищата на архиепископа (на Рим в случая) и няколко монашески жилища, прилепени за северната страна на храма, както е и при нас в Плиска.

За българските археолози тази прилика не е особена изненада. Известно е, че строителството на Голямата базилика е започнато в 865 г., когато българската църковна област се управлява (до 870 г.) от Папството. Известно е, че Рим изпраща за ръководител на българската църква архиепископ Формоза Портуенски. Нормално е да се помисли, че започвайки да строи катедралната църква на България, той ще ползва плановете на една прочута църква, смятана за център на християнството.

Единствената разлика е, че в римската „Голяма базилика” двора с колонадата е с квадратна форма, а в Плиска е с удължен правоъгълен план. Това, очевидно е направено с цел да се задоволи амбицията на цар Борис І, България да има най-голямата църква в Европа

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама