„Миньоните” ще посрещат малчуганите в новото спешно отделение на МБАЛ-Бургас (снимки)

12:38, 18 сеп 15 / Общество 25 258 Шрифт:
Topnovini
Малките жълти създания от детския анимационен филм „Миньоните” от днес ще посрещат бургаските малчугани в новото спешно отделение за деца на МБАЛ-Бургас. Специализираният портал бе открит на официална церемония от изпълнителния директор на здравното заведение д-р Георги Матев и кметът Димитър Николов.  

„Благодаря на всички онези, които се погрижиха този център да стане факт. Той отговаря на цялостната визия на Община Бургас за развитието на цял спешен комплекс. Така определено ще бъдем по-адекватни в лечението на децата, като ги отделим от тежките случаи в Шокова зала. Искаме те да почувстват по-голям уют, по-голяма грижа и хуманност от страна на лекарите”, каза със задоволство д-р Георги Матев.

Порталът включва чакалня и два кабинета, в които децата ще бъдат преглеждани отделно от възрастните. Още от входа на отделението малчуганите ще могат да намерят цял кош с играчки, които ще направят престоя им в болницата малко по-лек. На плазмен телевизор ще вървят детски анимационни филмчета, а ликовете на миньоните от едноименния детски сериал ще бъдат неизменно до тях в тежките моменти. Децата ще бъдат обслужвани от досегашния екип на здравното заведение, като ще има и допълнителни специалисти, когато се налага.

Детският кабинет е част от бъдещия европроект за Шокова зала, който ще бъде на стойност 2 200 000 лева. Той ще се реализира и с участието на Община Бургас. В него е предвидено изграждането на външни асансьори, които ще отиват към спешния център. Ще има нов консултативен център и такъв за ендоскопии, и бързи диагностични процедури. Той ще работи с ядрено-магнитен резонанс.

По време на церемонията по откриването на новия спешен център за деца градоначалникът Димитър Николов не пропусна да уточни, че той е адекватна реакция на множеството жалби, получавани от граждани затова, че децата не бива да стават свидетели на шокиращите случаи в спешния център.

„Решихме да отделим потоците от деца от тези на възрастните, за да може първо те да получат индивидуално по-добро внимание и грижа в приемането. На второ място да не присъстват на тежките травми, които постъпват особено през летните месеци през общия вход на МБАЛ-Бургас. Вярвам, че решението ни е правилно”.

Кметът издаде в аванс, че в момента приключва логистиката и съгласуването на общия проект за Шокова зала към бургаската болница. „Тук ще има ново кръгово и нов подход към детския център, както и към този за възрастни. До няколко седмици трябва да се съгласуват проектите при нашите архитекти и започваме. Това ще бъде първата ни крачка към цялостната модернизация на МБАЛ, която трябва да стане и университетска. Д-р Матев трябва да привлече още малко рехабилитирани преподаватели, както и университета „Проф. д-р Асен Златаров”. Ако Министерството на образованието забави темповете с финансирането на сградата за бъдещия медицински факултет, Общината ще започне да го финансира сама", допълни Николов.

Статистиката сочи, че 20 % от бургаските пациенти, които търсят спешна помощ, са именно деца. Досега те влизаха в приемното на най-голямата градска болница заедно с възрастните, което създаваше големи неудобства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама