Една трета от старозагорци няма да гласуват на местните избори

12:28, 18 сеп 15 / Политика 25 195 Шрифт:
Topnovini
Повече от една трета от старозагорските избиратели не желаят да упражнят правото си на глас на предстоящите местни избори, сочи проучване на „Барометър България” за  електоралните нагласи.

То е проведено от 10 до 17 септември между пълнолетното население на община Стара Загора. Извадката обхваща 656 души на възраст над 18 г.

Общо 38,6% от анкетираните жители на община Стара Загора заявяват, че със сигурност ще гласуват, а 22,3% отговарят „по-скоро да“. По-скоро не биха гласували 20,6%, а 15,5% от анкетираните посочват, че твърдо няма да гласуват. 3% не отговорят на въпроса.

На въпрос за кой кандидат за кмет на Стара Загора ще гласуват анкетираните, които са потвърдили, че ще упражнят правото си на вот, разпределят подкрепата си за кандидатите така:за настоящия кмет от ГЕРБ Живко Тодоров биха гласували 36,7%. За кандидата на БСП Стефан Шишков – 16,3%. Антон Антонов от ВМРО биха подкрепили 7,5% от анкетираните, а Димитър Чорбаджиев от РБ – 6%. Следва кандидатът на АБВ Илия Златев, за когото гласа си биха дали 4,5%; за Михаил Михайлов от Атака – 3,8%, за Гергана Микова от НФСБ – 3%. 4,8% от анкетираните посочват, че ще изберат друг кандидат, а 16,5% не са решили за кого да гласуват.

За листата на ГЕРБ в Стара Загора биха гласували 30,1% от заявилите, че ще участват във вота за местна власт. 10,8% биха подкрепили листата на БСП, 7% - тази на ВМРО, а на реформаторите – 5,8%. За кандидатите за общински съветници от партия АБВ биха гласували 4,8%,  за Атака – 3,5%, за НФСБ – 3. 13% ще изберат друга листа, а 22,1% не са решили кандидатите за съветници на коя формация да подкрепят на предстоящия вот.

Сегашният кмет на старозагорска община Живко Тодоров от ГЕРБ изглежда няма алтернатива в съревнованието за кметския стол.  Въпреки това анкетираните гласоподаватели са запитани за сценарии за втория тур на изборите, ако има такъв.

При положение, че балотаж за избор на кмет в Стара Загора има и до него достигнат Живко Тодоров от ГЕРБ и Стефан Шишков от БСП, то би спечелил кандидатът на ГЕРБ с гласовете на 45,9% от анкетираните. За Шишков биха гласували 29,8%, а при такъв вариант не биха гласували 24,3%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама