"Барометър България": Иван Тотев и Славчо Атанасов са основните претенденти за кметския стол в Пловдив

12:18, 18 сеп 15 / Политика 25 190 Шрифт:
Topnovini
В кметската надпревара в Пловдив се открояват двама основни претенденти – бившият градоначалник Славчо Атанасов и настоящият кмет Иван Тотев.

Това сочат резултатите от проучване за електоралните нагласи на избирателите във връзка с предстоящите избори за кметове и общински съветници в пет големи български общини, сред които и Пловдив, представени от шефа на агенция "Барометър България" Николай Николов днес.

Периодът на провеждане на анкетата е 10-16 септември, обемът на извадката е 711 души на възраст над 18 години, интервютата за изследването, поръчано от Национална телевизия "България 24", са осъществяване по телефона, поясниха от агенцията.

45,1% от анкетираните пълнолетни жители на община Пловдив заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите местни избори.12% отговарят, че по-скоро биха гласували,18% по-скоро не биха, а твърдо няма да гласуват 22,9%. Два процента от анкетираните не дават отговор на въпроса.

На въпрос за кой кандидат за кмет на Пловдив ще гласуват, пловдивчани разпределят гласовете си по следния начин: бившият кмет на Града под тепетата Славчо Атанасов (ПФ) би получил гласовете на 23,2%, а сегашният кмет Иван Тотев от ГЕРБ – 22,2%. За Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" биха гласували 6,4%; за изключения от парламентарната група на ГЕРБ и кандидат на реформаторите Здравко Димитров – 5,9%; за Георги Гергов (БСП) – 5,2%; за Павел Шопов от Атака – 2%, за Георги Илчев (АБВ) – 1,5%. Друг кандидат биха подкрепили 6,2% от анкетираните, а 27,6% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори все още не са решили кой кандидат да изберат.

За местните листи с кандидати за общински съветници разпределението на гласовете на пловдивчани изглежда така: листата на ГЕРБ биха подкрепили 25,1%; 16% биха подкрепили листата на "ПФ-Коалиция за Славчо Атанасов"; 6,2% - тази на БСП; за листата на Здравко Димитров и РБ биха гласували 5,2%; за "Съюз за Пловдив" – 4,2%; за Атака – 1,7%; за АБВ – 1,5%; за "Кауза Пловдив" – 1,2%. 10,3% от анкетираните заявяват, че ще подкрепят друга листа, а 28,6% още не са решили коя партийна листа да подкрепят.

В кметската надпревара в града под тепетата се открояват двама основни претенденти – бившият и настоящият кмет Славчо Атанасов и Иван Тотев.

Настоящото проучване обаче тества и евентуално участие в балотаж на третия по резултат кандидат за кмет – в случая това е кандидатът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева.

При вариант балотаж между Тотев и Атанасов, победата би била за кандидата на ПФ. Славчо Атанасов би получчил гласовете на 28,1% от заявилите наремерението си да гласуват, а Иван Тотев – 25,1%. При този сценарий 46,8% заявяват, че няма да гласуват.

Ако до балотаж достигнат Тотев и Каназирева, то настоящият градоначалник би повторил мандата си. 32% биха гласували за Иван Тотев при такъв вариант, а 11,1% за Дани Каназирева. 56,9% не биха гласували.

При втори тур, на който се яват кандидатите на ПФ и "Съюз за Пловдив", би спечелил кандидатът на ПФ Славчо Атанасов с 37,2% срещу 12,3% за Дани Каназирева. 50,5% отговарят, че няма да гласуват при балогаж Атанасов-Каназирева, посочват от Барометър България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама