Санкции за над 10 000 лв. наложи РИОСВ – В. Търново през август

10:59, 18 сеп 15 / Крими 25 160 Шрифт:
Topnovini
Наказателни постановления в размер на 10 350 лева е издала Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново през предходния месец, съобщиха от ведомството.

73 проверки на 71 обекта във Великотърновска и Габровска област са извършени през август от инспектори на Регионалната екоинспекция. Акцент в контролната дейност са проверките за спазване на изискванията на законодателството по водите и управлението на отпадъците.

Проверени са 9 предприятия, фирми и хотелски комплекси в общините Велико Търново, Свищов, Габрово, Дряново и Горна Оряховица. Екоинспекторите са следили за изпълнение на Закона за водите и подзаконовите нормативни документи. Инспектирани са и две дружества за изпълнение на условията в разрешителните за заустване с вземане на проби от отпадъчните води.

33 обекта са проверени за спазване на Закона за управление на отпадъците. Издадени са няколко предписания за представяне на допълнителна информация.

Извършени са проверки за изпълнение на предписания за почистване на замърсени терени и е установено, че предписанията са изпълнени.

Община Горна Оряховица е организирала почистването от биоразградими, битови и строителни отпадъци на площите около Горнооряховско дере до старата автомивка в града, както и на самото дере, терена под моста и площите в съседство.

Кметът на с. Кесарево, община Стражица е организирал почистването на нерегламентирано микросметище от битови отпадъци и опаковки в района на старото стрелбище в селото. Поставени са обозначителни табели, забраняващи изхвърлянето на отпадъци.

През месеца са проверени 11 сигнала, постъпили в РИОСВ. Те са за намерени птици в безпомощно състояние, замърсяване на водите и мъртва риба. По сигнали на граждани са спасени 4 защитени птици – 2 щъркела, малка бяла чапла и обикновен мишелов. Подробна информация за извършените проверки e публикувана на страницата на инспекцията – http://www.riosvt.org/control/signali/ .

През периода са съставени 4 акта. Две дружества ще бъдат глобени за неизвършване на собствени периодични измервания на концентрациите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от работещите източници на емисии за две последователни календарни години.

На фирма и физическо лице са съставени актове за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Издадена е заповед на директора за спиране на производството на дървени въглища в Златарица до привеждане на обекта в съответствие със законодателството по компонент „въздух“ и фактор „химикали“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама