Пациенти, лекари и болници против лимитите в лечебните заведения

10:55, 18 сеп 15 / Политика 25 420 Шрифт:
Topnovini
За пореден път отмяна на лимитите за болнична дейност поискаха лекарски, пациентски и правозащитни организации, частни и общински болници днес на кръгла маса под надслов "За реформи и здравеопазване без ограничения".

"Всички сме съгласни, че ситуацията в българското здравеопазване не е добра и се нуждане от промени. Очевидно обаче нямаме съгласие за начина, по който тези промени се извършват", каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. "Здравната система ще се развива най-добре, когато на нея се гледа като на бизнес система, като на пазар, който се регулира от търсенето и предлагането, а не като на администрация. Нищо добро не чака пациентите, ако държавата постави лекарите и сестрите в роляна на държавни чиновници. Ако това се случи, те ще ни лекуват и обслужват така, както ни обслужват държавните чиновници", смята още той.

Д-р Кацаров посочи, че възгласие "изгонете търговците от храма" са много, но смята, че ако това се случи, "ще ни лекуват с тамян".

Заради това кръглата маса ще приеме декларация в името на промените, модернизацията на здравеопазването, в която заявяват ясно, че не приемат дейността на болниците да се лимитират. Те зоват Народното събрание, Министерския съвет и Министерство на здравеопазването незабавно да предприемат необходимите мерки за изплащане на цялата дейност, изработена от болниците и отмяна на лимитите. "Не приемаме норми, които водят до административно закриване на лечебни заведения, принудително сливане и пречки пред инвестиции в нови лечебни заведения", пише още в декларацията.

"Пари в държавата има, но е много важно как се разпределят", заключи д-р Кацаров.

Според председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев до 31 юли т.г. дефицитите на болниците са около 31 млн. лв. "Не знам как се слагат лимите на заболеваемостта на хората", каза той. По думите му, на монго места в страната не е заплатена и спешната дейност на болниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама